Turcia a asigurat duminică că Rusia şi Ucraina au făcut progrese în cadrul negocierilor lor pentru a opri invazia rusă şi sunt aproape de un acord, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Bineînţeles, nu este un lucru uşor să ajungi la o înţelegere în timp ce războiul se desfăşoară, civili sunt ucişi, dar am dori să spunem că dinamica progresează", a declarat ministrul turc al Afacerilor Externe Mevlut Cavusoglu în comentarii difuzate în direct de agenţia oficială turcă Anadolu. 

"Vedem că părţile sunt aproape de un acord", a adăugat el. 

Cavusoglu a mers săptămâna aceasta în Rusia şi în Ucraina. Turcia, membră a NATO, şi-a multiplicat eforturile de mediere între Moscova şi Kiev şi a refuzat să se alinieze sancţiunilor occidentale ce au vizat Rusia. 

Turcia a reuşit să menţină contactele cu cele două ţări şi săptămâna trecută i-a găzduit în Antalia pe miniştrii de externe ruşi Serghei Lavrov şi pe cel ucrainean Dmytro Kouleba pentru o primă întâlnire de la începutul conflictului din 24 februarie.

Potrivit lui Cavusoglu, Turcia este în contact cu echipele de negociere ale celor două ţări. Cu toate acestea, el a refuzat să divulge detaliile discuţiilor pentru că "jucăm rolul de mediator onest". 

Într-un interviu pentru cotidianul Hurriyet, purtătorul de cuvânt turc al preşedinţiei, Ibrahim Kalin, a precizat că cele două părţi negociază pe şase puncte: neutralitatea Ucrainei, dezarmarea şi garanţii de securitate, aşa-zia "denazificare", îndepărtarea obstacolelor privind folosirea limbii ruse în Ucraina, statutul de regiune separatistă a Donbas şi statutul Crimeei anexate de Rusia în 2014. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat apelurile de pace, solicitând Rusiei negocieri serioase pentru a pune capăt invaziei. 

"Este timpul să ne întâlnim. Este timpul să discutăm. Este timpul să reinstaurăm integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina", a pledat el, sâmbătă, într-un videoclip publicat pe reţelele de socializare. 

Turcia s-a arătat pregătită să găzduiască o întâlnire între Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin. 

"Lucrăm noapte şi zi pentru pace", a spus duminică Cavusoglu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.