Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan sugerează duminică că Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, dar nu şi pe a Suediei, în contextul unor tensiuni puternice între Ankara şi Stockholm, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă e nevoie, putem să transmitem un mesaj diferit cu privire la Finlanda. Suedia va fi şocată de acest lucru”, a declarat şeful statului turc răspunzând unei întrebăti despre candidatura celor două ţări nordice la aderarea la NATO, într-o întâlnire televizată cu tineri.

Ankara sugerează astfel, pentru prima oară, că este pregătită să abordeze candidatura Finlandei separat de cea a Suediei.

Turcia a oprit, la 24 ianuarie, aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, prin amânarea sine die a unei întâlniri tripartite, prevăzută iniţial la începutul lui februarie, în vederea unei ridicări a obiecţiilor Ankarei faţă de cele două candidaturi.

Preşedintele turc a avertizat luni că Suedia - pe care Turcia a acuzat-o de faptul că adăposteşte ”terorişti” kurzi - nu mai poate conta pe ”susţinerea” Ankarei, după ce un activist de extremă dreapta a ars un exemplar al Coranului la Stockholm.

Erdogan şi-a reiterat reproşurile făcute Suediei cu privire la solicitările Turciei de extrădare a unor refugiaţi turci - fără să menţioneze acest incident.

”Noi le-am spus că «dacă vreţi să intraţi în NATO, trebuie să ne trimiteţi aceşti terorişti». Le-am dat o listă de 120 de persoane (...). Dar ei râd de noi şi spun că şi-au modificat Constituţia”, a declatrat şeful statului turc.

Arderea unui exemplar al Coranului de către un extremist de dreapta, săptămâna trecută, în apropierea sediului Ambasadei Turciei în Suedia, a provocat proteste aprige ale Ankarei şi mai multor capitale din lumea musulmană.

Ankara a anulat, de asemenea, o vizită anunţată a ministrului suedez al Apărării.

Stockholmul a deplâns un act ”profund lipsit de respect” şi şi-a exprimat ”simpatia” faţă de musulmani, însă a subliniat că Constituţia suedeză împiedică o intervenţie în acest tip de acţiuni, fără să reuşească să potolească furia turcă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.