Turcia a acuzat luni Grecia de acte de ”piraterie” prin faptul că încearcă să ”înarmeze” o insulă demilitarizată situată în apropierea litoralului turc, al cărei statut se află în centrul tensiunilor actuale din estul Mării Mediterane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un context de escaladare între Turcia şi Grecia, publicarea săptămâna trecută a unor fotografii de către AFP care surprind militari greci ce sosesc pe Insula greacă Kastellorizo - situată la doi kilometri de coasta turcă - a provocat furia Ankarei.

”Iniţiativele greceşti vizând înarmarea Meis (numele turc al Kastellorizo) sunt un nou exemplu de piraterie”, a declarat luni Omer Celik, un purtător de cuvânt al formaţiunii AKP (islamo-consevatori) a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

”Îndreptarea armelor către litoralul turc este o prostie”, a denunţat el pe Twitter.

Ministerul turc de Externe a catalogat, duminică, sosirea unor militari greci la Kastellorizo drept o ”provocare”, denunţând o încălcare a statutului de insulă demilitarizată al acesteia, stabilit printr-un tratat din 1947.

”Respingem încercări ilegitime vizând să modifice statutul acestei insule”, a subliniat într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

AFP a publicat vineri imagini care surprind sosirea unor militari greci înarmaţi la Kastellorizo.

Aceste imagini au fost amplu preluate de presa turcă.

Potrivit unui oficial grec, militari erau deja prezenţi pe insulă înainte de data respectivă, iar sosirea militarilor vineri făcea parte dintr-o rotire a trupelor.

Insula Kastellorizo este unul dintre principalele puncte de discordie între Turcia şi Grecia, în disputa lor cu privire la împărţirea uriaşelor rezerve de gaze naturale descoprite în ultimiiani în estul Mediteranei.

Atena susţine că dreptul de a exploata resursele naturale din jurul acestei insule îi aparţine.

Însă Ankara refuză, apreciind că acest lucru ar însemna să priveze Turcia de o suprafaţă de zeci de mii de kilometri pătraţi de mare şi a o ”încarcera în interiorul zonei sale de coastă”.

Escaladarea actuală a tensiunilor a fost declanşată de desfăşurarea unei nave turce de prospecţie în apele revendicate de Atena, la sud de Kastellorizo, la 10 august.

Afişându-şi inflexibilitatea în pofida unor ameninţări europene, Turcia a prelungit în mai multe rânduri misiunea navei sale de prospecţie Oruç Reis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.