Autorităţile turce au anunţat marţi că 36 de presupuşi jihadişti ai grupării Stat Islamic riscă în total până la 11.750 de ani în spatele gratiilor pentru rolul jucat în cel mai sângeros atentat terorist din istoria modernă a statului turc, comis anul trecut în faţa gării centrale din Ankara şi soldat cu 103 morţi şi alţi 400 de răniţi, scrie Hurriyet Daily News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit rechizitoriului de 571 de pagini, procurorii au formulat acuzaţii de omor, tentativă de omor, încercare de a schimba ordinea constituţională şi posesia ilegală de arme de foc şi explozibili pentru 36 de suspecţi, dintre care doar 10 se află în arest preventiv. Între timp, pedepsele cerute de procurori se ridică la 11,750 de ani în spatele gratiilor.

Printre acuzaţi se numără şi presupusul militant ISIS Yunus Emre Alagoz, precum şi un alt jihadist sirian, a cărui identitate nu a putut să fie confirmată. Cei doi extremişti s-au detonat la 10 octombrie 2015 în faţa gării centrale din capitala Ankara.

Între timp, Abdurrahman Alagoz , fratele jihadistului sinugicaş, a comis un atentat similar în Suruc, care s-a soldat cu moartea a 33 de studenţi kurzi.

Autorităţile au precizat că cele 391 de persoane rănite în atentat, alături de 99 de rude ale persoanelor decedate, se află pe lista reclamanţilor din acest caz.

Procurorii au inclus pe lista acuzaţiilor 36 de suspecţi, dintre care 14 sunt consideraţi direct responsabili pentru atentat, în vreme ce alţi 22 sunt inculpaţi pentru apartenenţa la o grupare militantă jihadistă.

Pentru un număr neprecizat de suspecţi, anchetatorii cer 101 condamnări la închisoare pe viaţă pentru uciderea a 103 persoane şi încercarea de a schimba ordinea constituţională.

Suspecţii acuzaţi de apartenenţă la gruparea Stat Islamic riscă de la 15 la 22 de ani în spatele gratiilor.

De asemnenea, procurorii au cerut scoaterea de pe lista acuzaţiilor a 17 suspecţi, printre care se numără şi Yunus Durmaz, cel care a organizat atentatele din Suruc şi Ankara. Acesta din urmă s-a detonat în timpul unei operaţiuni a forţelor de securitate turce.

Atentatul din Ankara a fost cel mai sângeros atac terorist din istoria recentă a statului turc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.