Statele Unite urmează să sancţioneze săptămâna viitoare oficiali iranieni cu privire la implicarea acestora în reprimarea violentă a unor manifestaţii antiguvernamentale anul trecut în Iran, declară surse ”informate” pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţarea sancţiunilor ar urma să coincidă cu marcarea unui an de la cea mai sângeroasă reprimare a unor manifestaţii în Iran de la Revoluţia islamică din 1979, potrivit surselor  citate.

Una dintre surse evocă o măsură ”majoră” care vizează mai multe persoane şi câteva zeci de entităţi iraniene.

”În cazul în care se confirnă, acest lucru va arăta disperarea unei administraţii a cărei ostilitate faţă de poporul iranian este binecunoscută”, denunţă în avans, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU de la New York, Alireza Miryousefi.

Contactat de Reuters, Departamentul de Stat nu a răspuns.

Aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise, în mai puţin de două săptămâni, după izbucnirea unei contestări, la 15 noiembrie 2019, dezvăluia a devăzluit Reuters în trecut, citând trei oficiali de la Ministerul iranian de Interne. Bilanţul oficial al acestor violenţe este de 225 de morţi.

Manifestaţii au izbucnit atunci, după ce presa oficială a anunţat o scumpire a benzinei.

Sursele citate, un oficial american şi două persoane la curent cu dosarul, declară că aceste sancţiuni sunt pregătirte de mai multe luni, în cadrul unei serii de sancţiuni impuse Teheranului de administraţia lui Donald Trump.

Mai multe surse au minimalizat însă zvonuri cu privire la impunerea unui adevărat val de sancţiuni Iranului de către administraţia Trump înainte ca preşedintele-ales Joe Biden să se instaleze la Casa Albă la 20 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.