Preşedintele american Donald Trump urmează să viziteze marţi două oraşe din Texas, pentru a inspecta pagubele lăsate în urmă de uraganul Harvey, a anunţat Casa Albă, citată de Associated Press. Houstonul, cel mai grav afectat, nu figurează în programul liderului de la Casa Albă. Între timp, numărul persoanelor care au trebuit salvate de poliţie şi de Paza de Coastă de când furtuna Harvey a lovit Houston a depăşit 6.000.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele şi prima Doamnă vor pleca marţi dimineaţă la Corpus Christi, unde vor discuta cu reprezentanţii echipelor de salvare şi cu autorităţile locale.

Apoi, cuplul prezidenţial va merge în Austin, pentru a inspecta Centrul de Operaţiuni de Urgenţă al Departamentului pentru Siguranţă Publică din Texas. Vizita se va încheia cu o şedinţă cu liderii statului Texas.

Luni seară, primarul Houstonului, Sylvester Turner, a declarat că poliţia a salvat peste 1.000 de oameni blocaţi în ultimele opt ore, astfel că numărul total al salvărilor a ajuns la 3.052.

De asemenea, cel puţin 150 de operaţiuni în care viaţa celor vizaţi este în pericol erau în curs la ora conferinţei.

 

Paza de Coastă a anunţat luni că a salvat cu bărcile şi cu elicopterele peste 3.000 de persoane şi că primeşte peste 1.000 de apeluri pe oră.

Aproximativ 100.000 de locuinţe nu au curent electric, iar operaţiunile de reluare a alimentării sunt îngreunate de condiţiile meteo.

Între timp, mii de oameni şi-au petrecut a doua noapte consecutiv în Centrul de Convenţii George R. Brown, unde a fost deschis un adăpost de urgenţă. Acesta avea o capacitate de 5.000 de oameni, dar numărul celor care s-au refugiat acolo a depăşit 5.500. În plus, numeroase persoane merg în continuare acolo.

Autorităţile şi ONG-urile care se ocupă de administrarea centrului au avertizat că ar putea rămâne fără paturi pliante şi că unii oameni vor trebui să doarmă pe scaune sau pe jos.

Primarul Houstonului a afirmat că autorităţile analizează posibilitatea deschiderii unui noi adăpost mare, dar nu este clar unde.

Meteorologii au anunţat că Harvey a crescut uşor în putere, după ce s-a întors deasupra apelor calde ale Golfului Mexic. Astfel, a ajuns la rafale de vânt cu viteze de până la 72 de kilometri pe oră, faţă de 8 kilometri pe oră la cât ajunsese când era pe uscat.

Centrul Naţional pentru Uragane se aşteaptă ca Harvey să rămână deasupra apei timp de 36 de ore, apoi să se întoarcă pe uscat, la est de Houston, în cursul zilei de luni. Apoi, furtuna ar urma să se îndrepte spre nord, pierzându-şi forţa.

 

Harvey a ajuns pe uscat prima dată vineri seară, în Texas, ca uragan de categoria 4.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.