Preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe miercuri retragerea unor trupe suplimentare din Irak şi Afganistan, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul administraţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul i-a anunţat pe jurnalişti care călătoresc împreună cu preşedintele să se aştepte la anunţ miercuri cu privire la retragerea trupelor staţionate în Irak.

Un anunţ cu privire la Afganistan ar urma să sibă loc în zilele următoare, a precizat el.

Trump ia această decizie în urma unei polemici pe care a declanşat-o după ce a făcut declataţii pline de dispreţ faţă de militari americani morţi în luptă.

Acest anunţ ar putea să aibă scopul de a-i convinge pe alegători că Trump vrea să-şi respecte promisiunea de a pune capăt celui mai lung război din istoria ţării, pe care l-a catalogat drept ”războiul fără sfârşit”

Donald Trump, care candidează la al doilea mandat în noiembrie, a anunţat că vrea să retragă militarii americani din Irak.

El a făcut această declaraţie în august, într-o întâlnire cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, însă fără să precizeze o dată exactă în acest sens.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care ţinte americane erau vizate de combatanţi proiranieni în Irak şi pe fondul unor solicitări ale Guvernului irakian de expluzare a celor 5.200 de militari americani desfăşuraţi în ţară în cadrul luptei împotriva jihadiştilor.

Armata americană a părăsit Irakul către sfârşitul lui 2011 şi a lăsat în urmă o mică misiune, la Ambasada Statelor Unite.

Alte forţe americane au fost desfăşurate în ţară câţiva ani mai târziu, cu scopul de a susţine forţele irakiene în războiul împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), care a lansat o ofensivă devastatoare în vara lui 2014.

Pentagonul anunţa, la rândul său, în august, că vrea să-şi reducă cu cel puţin 5.000 de oameni prezenţa în Afgamistan, pe fondul unor negocieri de pace interafgane.

În prezent, Statele Unite au aproximativ 8.600 de militari în Afganistan,

Potrivit Acordului de la Doha, semnat în februarie de Statele Unite cu talibanii, trupele străine urmează să părăsească Afganistanul în 2021, în schimbul unui angajament al talibanilor în favoarea păcii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.