Donald Trump şi Mike Pence s-au întâlnit în Biroul Oval şi şi-au afişat intenţia de a face front comun împotriva democraţilor care cer plecarea imediată a preşedintelui în exerciţiu de la putere - care nu intenţionează să demisioneze până la 20 ianuarie, iar vicepreşedintele nu vrea să invoce al 25-lea Amendament al Constituţiei pentru a-l demite din funcţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi s-au întâlnit luni seara pentru prima oară de la dezacordul lor de la 6 ianuarie, când susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, şi au avut o ”dscuţie bună”, a anunţat un oficial american înaintea unei vizite a miliardarului newyorkez în Texas.

Această întâlnire, la care presa nu a avut acces, a avut loc după o zi agitată la Congres, unde democraţii au avansat către lansarea unei a doua proceduri de destituire a lui Donald Trump, pe care-l acuză că a ”incitat la violenţa” care a avut loc la Capitoliu.

Trump şi Pence ”s-au angajat să-şi continue activitatea pentru ţară până la finalul mandatului lor”, potrivit unui oficial american, care a solicitat protecţia anonimatului.

În mod concret, acest lucru înseamnă că Trump nu intenţionează să demisioneze înainte de finalul mandatului său, la 20 ianuarie, când Joe Biden urmează să se instaleze la Casa Albă.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că Pence nu intenţionează să-l demită din funcţie pe Trump - aşa cum îi cer democraţii - prin invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituţiei americane.

Potrivit oficialului citat, cei doi ”au reitarat că cei care au încălcat legea şi au invadat Capitoliul nu reprezintă mişcarea «America First», susţinută de 75 de mlioane de americani”.

În pofida presiunilor locatarului Casei Albe, Mike Pence a anunţat miercuri, într-o scrisoare, că nu avea să se opună, în Congres, validării rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, provocând furia lui Trump şi a susţinătorilor acestuia.

”Mike Pence nu avut curajul să facă ceea ce trebuia să facă pentru a ne proteja ţara şi Constituţia”, scria Trump în timp ce o mulţime de susţinători de-ai săi luau cu asalt şi pătrundeau în Congres.

Înregistrări video postate pe mai multe reţele de socializare au surprins o mulţime compactă scandând ”Spânzuraţi-l pe Mike Pence” la intrarea capitliului, în timp ce vicepreşedintele era evacuat într-un loc sigur.

Această întâlnire marchează o scădere a tesniunilor între miliardar şi mâna sa dreaptă, însă Trump este ameninţat în continuare cu o sanţciune care va rămâne în istoria Statelor Unite şi care i-ar putea pune capăt viitorului politic.

Donald Trump ar putea deveni primul preşedinte american inculpat (”impeached”) de două ori în Congres în vederea unei proceduri de destituire.

Camera Reprezentanţilor urmează să examineze actul acuzării miercuri şi să se pronunţe în aceeaşi zi prin vot asupra documentului.

Actul acuzării - susţinut de către democraţi şi posibil de unii republicani - ar urma să fie adoptat cu uşurinţă.

Acest vot va deschide în mod oficial cea de a doua procedură de destituire a celui de-al 45-lea preşedinte american.

Însă există îndoieli cu privire la desfăşurarea şi rezultatul procesului, care urmează să aibă loc în Senat - în prezent majoritar republican.

Democraţii urmează să preia controlul Camerei superioare a Congtesului la 20 ianuarie, însă au nevoie de susţinerea multor republicani pentru a constitui o majoritate de două treimi în vederea unei condamnări şi destituirii lui Trump.

Un proces în vederea unei destituiri a lui Trump presupune totodată o perturbare a activităţii legislative a democraţilor la începutul preşedinţiei lui Joe Biden, monopolizând şedinţele în Senat.

În paralel, democraţii vor să adopte - marţi seara - o rezoluţie prin care-l îndeamnă pe vicepreşedintele Mike Pence să-l demită pe preşedintele Donald Trump din funcţie în virtutea celui de-al 25-lea Amenament al Constituţiei americane.

Atât timp cât Pence nu-l îndepărtează pe Trump de la putere, ”complicitatea” republicanilor cu miliardarul newyorkez va pune ”Ameriica în pericol”, a tunat luni puternica preşedintă a Camereireprezentanţilor Nancy Pelosi.

Nancy Pelosi l-a acuzat pe Donald Trump de faptul că a ”incitat la o insurecţei sângeroasă” şi a reiterat un ultimatum dat lui Mike Pence de a răspunde ”în 24 de ore” Camerei Reprezentanţilor după adoptarea acestei rezoluţii.

Prin întâlnirea sa cu Trump în biroul Oval, Pence a indicat în mod clar că nu se va angaja în acest demers.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.