Trupele americane se vor întoarce acasă din Siria, însă preşedintele american Donald Trump a subliniat marţi că vrea să lase o ”amprentă puternică şi durabilă” în regiune, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a semnalat astfel o schimbare de ton, după ce a insistat în urmă cu doar câteva săptămâni că vrea să retragă trupele americane şi să lase reconstrucţia Siriei pe seama altora din regiune.

Întrebat despre calendarul retragerii trupelor, locatarul Casei Albe şi-a reiterat dorinţa de a părăsi Siria.

Însă el a declarat că a convenit cu preşedintele francez Emmanuel Macron asupra faptului că niciunul dintre ei nu vrea să ofere Iranului o deschidere şi mai mare în regiune.

”Vom vedea ce se va întâmpla, însă ne vom întoarce acasă relativ curând”, a declarat şeful statului american într-o conferinţă de presă comună cu Macron, care se află într-o vizită de stat în Statele Unite.

COMERŢ

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat încrezător în viitorul relaţiilor comerciale ale ţării sale cu Statele Unite.

El a dat asigurări că este bine atunci când aliaţii cooperează.

Comerţul este echilibrat între Franţa şi Statele Unite, a apreciat Macron în această conferinţă de presă comună cu Trump şi a dat asigurări că toate ţările respectă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Macron a criticat măsuri protecţioniste, în comerţ, adoptate în ultimele săptămâni de Trump şi a îndemnat Washingtonul să scutească statele membre UE de la taxe vamale în importuri de oţel şi aluminiu.

”FOARTE DESCHIS” ŞI ”FOARTE ONORABIL”

Trump i-a mulţumit lui Macron că a participat la atacuri vizând armament chimic în Siria şi pentru parteneriatul în lupta împotriva terorismului.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un este ”foarte deschis” şi ”foarte onorabil”, a apreciat locatarul Casei Albe, exprimându-şi dorinţa să se întâlnească cu el cât mai curând.

El a anunţat că se va întâlni în curând cu liderul nord-coreean Kim Jong Un şi a subliniat că Statele Unite nu vor ”repeta greşelile fostelor administraţii” şi vor exercita presiuni asupra regimului de la Phenian.

Macron a insistat asupra necesităţii acordului în dosarul nuclear iranian. El a anunţat că vrea să lucreze la un nou acord în săptămânile şi lunile următoare.

Şeful statului francez a subliniat că orice nou acord este necesar să blocheze orice activitate nucleară în Iran până în 2025, să oprească orice activitate de îmbogăţire a uraniului şi să pună capăt programului balistic iranian.

PĂLĂRIA ALBĂ A MELANIEI

Doi designeri au conceput costumul şi pălăria purtate de Melania Trump şi care au atras atenţia în a doua zi a vizitei de stat a soţilor Macron.

Designerul Michael Kors a conceput costumul în două piese pe care l-a purtat Prima Doamnă americană la Casa Albă, la ceremonia primirii preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a soţiei sale Brigitte, a anunţat biroul acesteia.

Melania Trump a purtat costumul şi în cursul unei vizite, împreună cu Brigitte Macron la Galeria Naţională de Artă de la Washington.

Ea şi-a completat ţinuta cu o pălărie albă cu boruri largi concepută de Herve Pierre, care a conceput de asemenea rochia pe care a purtat-o la Balul Învestirii.

Pălăria albă a devenit rapid subiect de discuţie în oraş, dar şi pe Twitter, în contextul în care Melania Trump nu poartă de obicei pălării.

Însă piesa de rezistenţă abia urmează să fie dezvpluită - rochia Primei Doamne la primul bal de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.