Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu cinci preşedinţi ai unor ţări din Africa - bogate în minerale -, într-un mini-summit al cărui scop este ca Statele Unite să contracareze influenţa tot mai mare a Chinei şi Rusiei pe continentul african, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedinţii Liberiei,Senegalului, Mauritaniei, Guineei-Bissau şi Gabonului au fost invitaţi la această întâlnire centrată în mod oficial pe probleme comerciale, investiţii şi securitate, potrivit unor oficiali contactaţi de AFP.

În deschiderea acestui dejun de lucru, Donald Trump a precizat din capul locului motivul principal al acestor invitaţii, catalogând în faţa presei cele cinci ţări drept locuri ”dinamice cu pământuri de foarte mare valoare, super-minerale, mari rezerve de petrol şi oameni minunaţi”.

”Există un mare potenţial economic în Africa, ca în puţine alte locuri, în multe privinţe”, a declarat el, anunţând că vrea să crească implicarea Statelor Unite pe continentul african.

Donald Trump promovează, de când s-a întors la Casa Albă, o diplomaţie bazată pr principii tranzacţionale şi a pus problema mineralelor în centrul negocierilor cu numeroase state străine - ca Ucraina - sau în cadrul unui acord de pace între Rwanda şi Republica Democratică Congo (RDC).

Cei cinci preşedinţi africani invitaţi conduc ţări bogate în minerale - mai ales aur şi pământuri rare, componente critice în economia mondială, mai ales în aparate electronice sau vehicule electrice.

AUT, PETROL, MANGAN

Într-o rundă preliminară de discuţii, liderii africani şi-au lăudat ţările în faţa lui Donald Trump.

”Avem minerale, pământuri rare, minerale rare. Avem mangan, avem uraniu şi avem motive bune să credem că avem litiu şi alte minerale”, a declarat preşedintele Mauritaniei Ould Cheikh El Ghazouani.

Preşedintele Senagalului Bassirou Diomaye Faye a ţinut să dea ”asigurări tuturor investitorilor privind stabilitatea politică” a ţării sale şi cu privire la ”mediul de reglementări favorabile” şi a subliniat aspra resurselor bogate de petrol şi gaze naturale.

El a lăugat calităţile la golf ale preşedintelui american şi i-a sugerat să investească în deschiderea unui club de golf în Senegal.

”Gabonul este o ţară bogată”, a declarat, la rândul său, Brice Clotaire Oligui Nguema, după care a adăugat că ”avem peste două milioane de locuitori şi o mare diversitate de materii brute, rezerve de petrol şi gaze naturale, şi am vrea ca aceste resurse să fie exploatate”.

Potrivit Institutului american de geofizică USGS, Gabonul a fost în 2023 al doilea cel mai mare producător mondial de mangan, un mineral esenţial în fabricarea bateriilor, după Africa de Sud.

”DEPĂŞIREA” CHINEI ŞI RUSIEI

În paralel cu aceste discuţii comerciale, scrie cotidianul de afaceri The Wall Street Journal (WSJ), Washingtonul a încercat să-i convingă pe cei cinci şefi de stat să primească persoane vizate de ordine de expulzare din Statele Unite pe care ţara lor de origine a refuzat să-i primească.

Sudanul de Sud a acceptat deja o astfel de cerere şi a primit, la începutul lui iulie, opt migranţi fără acte expulzaţi de Statele Unite.

La sfârşitul lui iunie, întrerinderi americane s-au angajat să investească în mai multe proiecte de infrastructură în Africa, la un summit în Angola, unde Washingtonul a apărat mai degrabă investiţii private decât ajutorul internaţional.

Această întâlnire intervine la cinci zile după desfiinţarea oficială a Agenţiei americane de dezvoltare internţaională USAID, care susţinea multe ţări din Africa, şi în contextul în care administraţia Trump a decis să-şi reducă puternic controbuţia la ajutorul internţaional.

Preşedintele Liberiei Joseph Boakai a acceptat invitaţia la Washington pentru ca ţara sa să nu mai fie ”doar un beneficiar” de ajutor, declara marţi AFP un purtător de cuvânt al preşediţiei liberiene, Kula Fofana.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.