Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări că este pregătit să fie interogat sub jurământ de către procurorul special însărcinat cu ancheta rusă, care îi ameninţă preşedinţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt pregătit să o fac (...). Mi-ar plăcea cu adevărat să o fac”, a declarat Trump miercuri, într-o discuţie cu un grup de jurnalişti, la Casa Albă, cu câteva ore înainte să plece la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

”Aş face-o sub jurământ, absolut”, a adăugat el, reafirmând că nu există, în opinia sa, ”nicio complicitate”.

Amestecul Rusiei în alegeri - sub formă de piraterie informatică sau difuzare de ştiri false - nu este pus la îndoială de serviciile de informaţii, însă procurorul special Robert Mueller anchetează o eventuală complicitate între echipa lui Trump şi Moscova.

Procurorul special, care a fost directorul FBI din 2001 în 2013, a inculpat recent apropiaţi ai lui Trump, între care generalul Michael Flynn, care a fost consilierul său pe probleme de securitate naţională. Acesta din urmă a pledat vinovat de faptul că a minţit FBI-ul şi a acceptat să coopereze cu justiţia.

În afară de complicitatea cu Moscova, Mueller încearcă, de asemenea, să stabilească dacă preşedintele american s-a făcut vinovat de obstrucţionarea justiţiei.

Investigaţiile se concentrează în special asupra condiţiilor în care el l-a destituit, în mai, pe directorul FBI James Comey. Potrivit acestuia din urmă, care a depus mărturie sub jurământ în Senat, preşedintele i-a cerut personal, într-o întâlnire în Biroul Oval, să îngroape ancheta cu privire la Flynt.

La începutul lui ianuarie, Trump a apreciat ca ”improbabil” să se întâlnească cu prourorul special.

”DOUĂ SAU TREI SĂPTĂMÂNI”

Întrebat despre calendarul unei asemenea audieri, el a evocat miercuri, în termeni vagi, un posibil termen în ”două sau trei săptămâni”.

Trump a fost întrebat dacă crede că procurorul va fi drept cu el.

”Vom vedea (...). Sper”, a spus el, după care a subliniat din nou că nu are să-şi reproşeze nimic. ”Nu a existat cea mai mică complicitate. Nu a existat cea mai mică obstrucţionare”, a adăugat el.

Miercuri seara, Ty Cobb, avocatul Casei Albe, a părut însă să dea dovadă de mult mai multă prudenţă, mai ales cu privire la mărturia sub jurământ.

”Dacă trebuie să notăm că domnul Trump s-a exprimat în pripă, înainte să plece la Davos, el este hotărât să  continue să coopereze deplin cu serviciile procurorului special şi este pregătit să discute cu domnul Mueller”, a declarat el, citat de CNN.

Secretarul Justiţiei Jeff Sessions a fost interogat săptămâna trecută de serviciile lui Mueller în această anchetă. Aceasta este prima audiere cunoscută a unui membru a Guvernului Trump în cadrul acestor investigaţii ultrasensibile.

Într-o audiere publică, în Senat, în iunie 2017, Sessions a catalagat drept o ”minciună detestabilă” ideea potrivit căreia ar fi putut să se afle în complicitate cu Guvernul rus.

Însă el a provocat totodată frustrarea senatorilor din Comisia pentru Informaţii, refugiindu-se adesea în spatele prerogativei care-i permite să păstreze confidenţialitatea discuţiilor sale cu preşedintele.

Un apropiat loial al lui Donald Trump, Jeff Sessions s-a recuzat în ancheta cu privire la Rusia, care continuă să afecteze preşedinţia.

Însă unii îl suspectează că a continuat în culise să tragă sfori, recomandând concedierea în mai 2017 de către Trump a directorului FBI James Comey.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.