Preşedintele American Donald Trump a părut să renunţe duminică la planurile discutate la summitul G20 cu omologul său rus Vladimir Putin privind o unitate de securitate informatică în comun cu Moscova. Propunerea sa iniţială a fost criticată dur de republicani, care i-au atras atenţia preşedintelui că Rusia nu este de încredere, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică, Trump a minimalizat ideea unităţii comune, apărută în timpul discuţiilor cu Putin de la summitul G20, de la Hamburg, din Germania.

“Faptul că preşedintele Putin şi cu minte au discutat despre o unitate de securitate informatică nu înseamnă că eu cred că se poate întâmpla. Nu se poate”, a scris Trump pe Twitter.

El a notat apoi că un acord cu Rusia privind încetatea focului în Siria “poate&s-a întâmplat.

Duminică dimineaţă, Trump a scris pe Twitter că el şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat despre formarea unei “unităţi impenetrabile de securitate informatică” pentru a se ocupa de chestiuni precum riscul unei ingerinţe informatice în alegeri.

Ideea a fost criticată dur de mai mulţi colegi de partid ai lui Trump, care s-au întrebat de ce ar colabora Statele Unite cuu Rusia după ce Moscova ar fi încercat să influenţee alegerile din 2016.

“Nu este cea mai proastă idee pe care am auzit-o vreodată, dar este destul de aproape”, a spus senatorul Lindsey Graham, din Carolina de Sud.

Ash Carter, care a fost secretar al Apărării în administraţia fostului preşedinte democrat, Barack Obama, a subliniat pentru CNN: “Este ca şi cum tipul care ţi-a jefuit casa ţi-ar propune un grup de lucru privind jafurile”.

Senatorul republican John McCain a înţeles dorinţa lui Trump de a trece peste dispute şi a colabora cu Rusia, dar a insistat că “trebuie să fie plătit un preţ”.

“Nu a fost nicio pedeapsă”, a spus McCain, care conduce Comisia pentru Servicii Armate a Senatului. “Vladimir Putin (…), a scăpat, practic, cu tentativa de schimbare a rezultatului (…) alegerilor noastre”, a adăugat el.

Liderul grupului democrat din Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, Adam Schiff, a apreciat că Rusia nu este un partener credibil în securitatea informatică. “Dacă aceasta este cea mai bună apărare pentru alegerile noastre, mai bine am trimite direct urnele la Moscova”, a adăugat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.