Donald Trump se declară - cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale americane - sătul să vadă campania electorală dominată de pandemia covid-19, din care adversarul său Joe Biden a făcut principalul atu, denunţând felul în care preşedintele a gestionat-o, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Covid, covid, covid! Presa «fake news» au doar un cuvânt în gură”, a tunat miliardarul newyorkez în al doiea dintre cele trei mitinguri de marţi, la West Salem, un sat în statul-cheie Wisconsin, în nordul ţării.

Anterior, în Michigan - alt stat decisiv -, preşedintele în exerciţiu a spus în faţa unei mulţimi compacte de sute de susţinători că alegătorii au de ales, la 3 noiembrie, între ”planul nostru de a ucide virusul şi planul lui Biden de a ucide visul american”.

”El vrea să vă închidă pe toţi din nou”, a avertizat Trump. ”Aceste alegeri sunt o alegere între o super-relansare Trump şi o depresiune Biden”.

În contextul în care 70 dintre cei 230 de milioane de alegători americani au votat deja anticipat - o treime personal, două treim prin corespondenţă -, un record istoric, Donald Trump, devansat în sondaje, este presat de timp să răstoarne tendinţa.

De la Washington în Nebraska, trecând prin Michigan şi Wisconsin, Trump a avut cea mai intensă zi de mitinguri.

”TRUMP A ABANDONAT”

Rivalul său s-a mulţumit să se ducă într-un singur stat - Georgia -, în Sudul conservator, unde până de curând nimeni nu şi-ar fi imaginat că preşedintele republican ar putea fi învins.

Joe Biden a intrat în linia unui ilustru preşedinte democrat din timpul războiului, Franklin Roosevelt (1933-1945), la Warm Springs, unde fostul lider cu picioarele paralizate de polimielită se ducea la ”ape termale”.

”Dacă îmi acordaţi onoarea să fiu preşedintele vostru, pregătiţi-vă de o schimbare a priorităţilor. Pentru că va trebui să acţionăm încă din prima zi a preşedinţiei mele, pentru a prelua controlul împotriva covid”, a declarat fostul vicepreşedinte al lui Barcak Obama, într-un discurs de aproximativ 20 de minute, pe care l-a susţinut afară, în faţa unor invitaţi care au respectat distanţarea socială.

El s-a dus după aceea într-unul dintre cele mai mari oraşe din Georgia, Atlanta, la un miting "drive in" la care au asistat, din maşină, aproape 800 de persoane - unul dintre cele mai mari mitinguri de campanie de până acum.

”Peste 225.000 de americani au murit din cauza covid-19”, a amintit Joe Biden. ”Milioane de persoane sunt în şomaj, pe marginea prăpastiei şi nu pot vedea lumina de la capătul tunelului”.

”Iar Donald Trump a abandonat”, a tunat el, referindu-se la declaraţia secretarului general al Casei Albe Mark Meadows din weekend potrivit căreia pandemia covid-19 a scăpat de sub control.

VIOLENŢE LA PHILADELPHIA

Revenit pe estade, în ultima linie dreaptă, pentru a-şi ajuta fostul număr doi, fostul preşedinte democrat Barack Obama şi-a reluat marţi rechizitoriul usturător împotriva succesoruluisău la Casa Albă, pe care-l consideră egocentric şi incompetent.

”Acest preşedinte arogă întregul credit al unei economie pe care a moştenit-o şi respinge responsabilitatea unei pandemii pe care a ignorat-o”, a denunţat Obama la Orlando, în Florida.

După confirmarea luni, în Senat, a nominalizării judecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a Statelor Unite - o victorie politică de netăgăduit a lui Donald Trump -, în ultima săptămână de campanie ar putea reveni în forţă problema brutalităţii poliţiei şi a rasismului, care agită ţara de luni de zile.

Oraşul Philadelphia a fost teatrul, în noaptea de luni spre marţi, a unui val de violenţe, după ce un afroamerican în vârstă de 27 de ani, Walter Wallace, care suferea de probleme psihologice, a fost ucis prin împuşcare de către poliţişti, care afirmă că acesta avea asupra sa un cuţit.

”Nu putem accepta în această ţară ca o criză psihiatrică să se termine în deces”, au reacţionat Joe Biden şi partenera sa de cursă Kamala Harris, condamnând totodată jafurile şi atacurile asupra unor poliţişti.

Fapte recente similare, denunţate de mişcarea Black Lives Matter (BLM) au condus la răspunsuri extrem de diferite ale lui Biden şi Trump.

Democratul a promis măsuri în vederea opririi nedreptăţilor la care sunt supuse minorităţile rasiale, în timp ce republicanul pozează în garantul ”legii şi ordinii” în faţa haosului orchestrat, în opinia sa, de către democraţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.