Candidatul republican la alegerile prezidenţiale, Donald Trump, s-a lăudat la o întâlnire cu alegătorii că a văzut “o înregistrare secretă” cu oficiali iranieni care descărcau bani dintr-un avion american, la numai câteva ore după ce a primit autorizaţie de securitate din partea serviciilor secrete, relatează The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În faţa mulţimii de susţinători strâns la Dayton Beach, în Florida, Trump a afirmat că filmarea a fost furnizată de Guvernul iranian.

Înregistrarea nu a fost făcută publică, aşa că mulţi observatori se întreabă dacă Trump ar fi trebuit să vorbească despre ea.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Iranul – nu cred că aţi mai auzit acest lucru în altă parte – dar Iranul a oferit această înregistrare, caseta, cu luatul banilor din avion”, a spus el. “Acolo, unde a aterizat avionul, top secret, nu au prea mulţi paparazzi, ştiţi (…). Paparazzi nu se descurcă prea bine acolo”, a precizat Trump.

“Au înregistrarea perfectă, în mod clar făcută cu o cameră guvernamentală, iar înregistrarea arată oamenii luând bani din avion. Este o înegistrare militară. Este o înregistrare filmată din unghiul perfect”, a mai spus republicanul.

Controversatul om de afaceri a acuzat-o pe Hillary Clinton că s-a aflat în spatele negocierilor care au făcut ca un avion cargo nemarcat, încărcat cu 400 de milioane de dolari, să fie trimis în Iran în ziua în care patru americani reţinuţi de regimul de la Teheran au fost eliberaţi.

Declaraţiile vin la douaă zile după ce Wall Street Journal a dezvăluit că administraţia Obama a trimis echivalentul a 400 de milioane de dolari în Iran, în ziua eliberării americanilor.

Banii – euro, franci elveţieni, dolari şi nu numai - au fost încărcaţi în cutii de lemn şi duşi în Iran cu un avion cargo nemarcat, au declarat oficiali americani şi europeni, dar şi surse din Congres informate despre situaţie, a scris Wall Street Journal, care precizează că Statele Unite au obţinut banii de la băncile centrale din Olanda şi Elveţia.

Oficialii SUA au negat că livrarea a reprezentat plata unei răscumpărări, explicând că au reprezentat de fapt prima tranşă a unui acord privind un contract îngheţat de armament, semnat cu puţin timp înainte de Revoluţia Islamică de la Teheran. În baza acordului, SUA trebuie să plătească 1,7 miliarde de dolari către Iran.

Disputa era analizată şi de Tribunalul de la Haga, înainte de soluţionare.

Casa Albă a precizat şi că banii au fost oferiţi cash, pentru că legea interzice tranzacţiile dintre Statele Unite şi Iran.

Comentariile lui Trump au venit la scurt timp după ce candidatul republican la preşedinţie a primit acces la documente confidenţiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.