Preşedintele american Donald Trump a transmis din nou, după doar câteva zile, semnale contradictorii şi confuze despre covid-19, lăudând hidroxiclorochina şi pozând în victima unor critici nedrepte pe tema modului în care gestionează pandemia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizibil obosit, locatarul Casei Albe şi-a lăsat să-i transpară amărăciunea faţă de popularitatea imunologului Anthony Fauci şi altor oameni de ştiinţă din cadrul Celulei de Criză de la Casa Albă.

”Ei sunt foarte respectaţi, dar nimeni nu mă iubeşte, asta trebuie să fie (din cauza) personalităţii mele”, a declarat Trump cu mai puţin de 100 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale, într-un moment în care este devansat în sondaje de către rivalul său democrat Joe Biden.

Twitter a suprimat în noaptea de luni spre marţi o înregistrare video cu privire la pandemia covid-19, împărtăşită de către preşedintele primei puteri mondiale.

”Tweeturi cu videoul ne încalcă politica privind dezinformarea cu privire la covid-19”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al reţelei de socializare.

În înregistrarea video, care a fost ştearsă deja de Facebook şi YouTube, apare un grup de medici care susţin, între altele, că măştile de protecţie nu sunt necesare şi că ”există un medicament” în tratarea coronavirsului - hidroxiclorochina.

Acest medicament împotriva malariei a fost promovat cu forţă de către Donald Trump la începutul pandemiei, însă mai multe studii ştiinţifice au conchis că este lipsit de eficienţă. Agenţia americană a Medicamentului (FDA) a recomandat la jumătatea lui iunie ca acest medicament să nu fie prescris bolnavilor de covid-19.

”AM CITIT MULT DESPRE HIDROXI”

Îndemnat să explice această nouă susţinere a unui tratament care, arată mai multe studii ştiinţifice riguroase nu are niciun efect pozitiv asupra pacienţilor, şeful statului american şi-a invocat instinctul şi lecturile.

”Eu am citit mult despre hidroxi”, a declarat el, după care a dat asigurări că dosarul a devenit ”politic”.

”Atunci când eu recomand ceva cuiva, lor le place să spună «nu-l folosi»”, a adăugat el.

Întrebat expres despre o femeie medic care susţine hidroxiclorochina, Stella Immanuel, foarte prezentă în înregistrarea video pe care a repostat-o pe Twitter, Trump a apreciat că este ”foarte impresionantă”.

Luări de poziţie presudo-ştiinţifice ale acestei femei medic, care a apreciat că conducătorii Statelor Unite sunt ”spirite reptliene”, ”jumătate-oameni, jumătate-extratereşti”, au provocat întrebări puternice cu privire la credibilitatea sa.

Miliardarul republican a operat în urmă cu o săptămână un viraj spectaculos. Recunoscând gravitatea crizei sanitare - ”cu siguranţă, din nefericire, va fi mai rău înainte să fie mai bine” -, el a îndemnat la purtarea măştii de protecţie şi a lăudat excelentele relaţii pe care le are cu experţii din cadrul ”Task force” cu privire la virus.

În urma unei îmbunătăţiri a situaţiei, către sfârşitul primăverii, epidemia a repornit şi mai puternic în Statele Unite - cea mai îndoliată ţară din lume, cu peste 149.000 de morţi.

Situaţia este desoebit de îngrijorătoare în California, Florida şi Texas, unde autorităţile au fost nevoite să revină asupra unor restricţii privind ieşirea din izolare.

FAUCI NU CITEŞTE TWEETURI

Ţinta, încă o dată, a atacurilor Casei Albe, doctorul Fauci, directorul Institutului Naţional american de Boli Infecţionase, şi-a păstrat calmul obişnuit.

”Vă puteţi continua face munca, în timp ce preşedintele Statelor Unite vă pune în mod public la îndoială credibilitateea?”, l-a întrebat la ABC News jurnalistul George Stephanopoulos.

”Eu nu postez tweeturi. Nici măcar nu citesc tweeturi”, i-a răspuns celebrul cercetător, cu un accent newyorkez pronunţat, care se bucură de o mare popularitate în Statele Unite.

”Doar îmi voi cintinua munca, indiferent ce s-ar întâmpla, pentru că cred că este foarte important. Ne aflăm în mijlocul unei crize, a unei pandemii”, a subliniat dr. Fauci.

Donald Trump dă asigurări de mai multe zile că ieşirea din criza saitară este vizibilă, din cauza ”geniului” farmaceutic american.

În total, Washingtonul a cheltuit 6,3 miliarde de dolari - din martie - pentru a finanţa proiecte concurente ale unor laboratoare - ca Johnson & Johnson, Pfizer şi AstraZeneca - şi a două mici societăţi în domeniul biotehnologiei - Novavax şi Moderna.

Locatarul Casei Albe a numit operaţiunea ”Warp Speed" - un termen din science-fiction care înseamnă ”mai rapid decât viteza luminii” - şi nu ascunde că obiectivul său este să vaccineze ”America mai întâi” - departede discursul europenilor despre vaccin ca ”bun public mondial”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.