Donald Trump încerca joi să înăbuşe - printr-o avalanşă de tweeturi - polemica apărută după seria de interviuri pe care i le-a acordat jurnalistului Bob Woodward, autorul unei noi cărţi explozive care-l vizează, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 53 de zile înainte de alegerile în care-l va înfrunta pe democratul Joe Biden, pandemia covid-19 - un teren pe care nu este deloc în largul său - a redevenit în fapt tema centrală a campaniei electroale.

La o zi după publicarea unor fragmente din cartea "Rage", care urmează să apară marţi, preşedintele american l-a atact pe autorul acesteia, care a devenit celebru după ce a dezvăluit împreună cu Carl Bernstein scandalul Watergate, în anii '70.

"Bob Woodward avea declaraţiile mele de luni de zile”, a subliniat el într-un tweet, reluând critici care-l vizează pe celebrul jurnalist, o figură a Washingtionului.

”Dacă el credea că ele erau grave sau periculoase, de ce nu le-a publicat imediat, pentru a salva vieţi?”, a continuat Trump.

Naivitate? Rupere de realitate? Preşedintele american i-a acordat - din decembrie 2019 în iulie 2020 - 18 interviuri lui Bob Woodward. La telefon sau faţă în faţă, în Biroul Oval ori la clubul său de la Mar-a-Lago, în Florida.

Miliardarul republican nu avea cum să spere la o punere într-o lumină pozitivă a mandatului său de către autorul ”Fricii, Trump la Casa Albă”, o carte publicată în urmă cu doi ani, care prezenta portretul unui preşedinte incult, coleric şi paranoic.

PANICĂ?

”Am vrut mereu să minimalizez (pericolul)”, declara preşedintele într-o discuţie cu Bob Woodward la 19 martie. Or, cu câteva săptămâni mai devreme, la 7 februarie, el îi spunea aceluiaşi jurnalist ce ”chestiune mortală” era covid-19.

Gestionarea epidemiei, care s-a soldat cu peste 190.000 de morţi în Statele Unite, îi aduce lui Donald Trump critici foarte dure, atât din partea adversarilor săi, cât şi a oamenilor de ştiinţă şi a unor aleşi din propria tabără.

El este acuzat că a transmis semnale contradictorii şi confuze şi că a dat totodată dovadă de lipsă de compasiune faţă de rvagiile provocate de acest virus.

Sondaj după sondaj, o foarte largă majoritate a americanilor îi judecă aspru acţiunea pe acest front.

”Eu nu vreau ca oamenilor să le fie frică, nu vreau să creez panică”, este argumentul pe care l-a prezentat miercuri pentru a-şi explica reacţia, care a surprins din partea unui preşedinte care agită de mai multe săptămâni spectrul unei Americi care cade în ”anarhie” dacă Joe Biden obţine o victorie în alegeri.

Întrebat joi, la Fox News, în acest sens, el şi-a alimentat şi mai mult prezicerile apocaliptice.

”Pot să vă spun un lucru cu certitudine: dacă Biden câştigă acste alegeri, China va ajunge să preia controlul asupra Statelor Unite”, a declarat el.

”Am să vă spun altceva: dacă se va întâmpla vreodată asta, veţi asista la un crah bursier cum nu aţi mai văzut vreodată”.

În continuare discret în campanie, Joe Biden nu avea niciun eveniment prevăzut joi, cu excepţia unei reuniuni virtuale de strângere de fonduri.

Donald Trump urma, în schimb, să participe la o reuniune de campanie la Freeland, în Michigan.

Potrivit unui ultim sondaj CBS News, el este devansat cu şase puncte procentuale (44% la 50%) de către Joe Biden în acest stat în care a obţinut o victorie ”la mustaţă” împotriva lui Hillary Clinton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.