Donald Trump, care se confruntă cu dificultăţi în sondaje - cu aproximativ 100 de zile înainte alegerilor prezidenţiale - şi criticat din cauza modului în care a gestionat epidemia covid-19 - încearcăsă se redreseze, recunoscând gravitatea crizei sanitare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu siguranţă, din nefericire, va fi mai rău înainte să fie mai bine. Nu-mi place să spun asta, dar aşa stau lucrurile”, a declarat marţi seara miliardarul republican la Casa Albă, unde şi-a reluat - pentru prima oară de la sfârşitul lui aprilie - conferinţele de presă cu privire la covid-19, care urmează să devină regulate, ca în toiul pandemiei.

”În aceste ultime săptămâni, noi am observat o creştere îngrijorătoare a cazurilor în numeroase regiuni din Sudul nostru”, a adăugat el, evocând ”incendii mari” şi chiar o ”situaţie foarte dificilă” în Florida, un stat guvernat de unul dintre aliaţii săi apropiaţi şi în care a prevăzut să organizeze, peste o lună, o convenţie menită să lanseze ultima linie dreaptă a campaniei.

După o îmbunătăţire către sfârşitul primăverii, epidemia a accelerat în ţară, cea mai îndoliată din lume - cu cel puţin 141.800 de morţi.

Numărul contaminărilor cu covid-19 a ”explodat” - peste 60.000 pe zi, de o săptămână -, la un total de 3,88 de milioane de la începutul pandemiei, iar bilanţul zilnic al morţilor din cauza covid-19 a început să crească - la peste 700, în medie, pe zi.

Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în state din Sud - precum California, Florida sau Texas -, obligate adesea să impună restricţii împotriva ieşirii din izolare.

Trump a încercat până acum, cu orice preţ, să dea pagina covid-19. Grăbit să relanseze economia şi campania sa în vederea alegerilor de la 3 noiembrie, el a fost acuzat că se află în denegare în faţa valului noului coronavirus.

Însă, în urma unui miting eşuat la Tulsa, în Oklahoma, în iunie, cu o audienţă rară, accelerarea epidemiei nu i-a permis să continue cu mari reuniuni publice la care ţine mult.

SCHIMBARE DE STRATEGIE

Între timp, adversarul său democrat Joe Biden, care se deplasează precaut pe teren, este considerat cel mai competent în înfruntarea multiplelor crize cu care se confruntă Statele Unite.

Biden îşi sporeşte avansul în sondaje, iar dacă alegerile ar avea loc azi el ar obţine detaşat o victorie, potrivit intenţiilor de vot.

Astfel, locatarul Casei Albe îşi schimbă strategia.

Donald Trump şi-a lăudat modul în care a gestionat virusul, a reiterat că acesta va sfârşi prin a ”dispărea” şi a salutat cu entuziasm progresle către un vaccin, însă a recomandat pentru prima oară în mod clar purtarea măştii de protecţie.

”Noi cerem tuturor să poarte o mască atunci când distanţarea fizică nu este posibilă”, a declarat el, scoţând din buzunar propria mască, pe care a purtat-o, cu toate acestea, în public, o singură dată, la 11 iulie, la câteva luni de la începutul pandemiei.

”Indiferent dacă vă plac măştile sau nu, ele au un impact”, a pledat el, în contextul în care este acuzat că a alimentat el însuşi ”incendiile” rezistenţei, apărând până acum ”libertatea” individuală în acest domeniu.

El a mers până la a ”implora” tinerii ”să evite barurile aglomerate”, un ton alarmist pe care l-a abandonat în urmă cu mai multe săptămâni.

În tabăra sa republicană, mai mulţi guvernatori aflaţi în prima linie a îndiguirii bolii şi numeroşi aleşi aflaţi în dificultate în alegerile parlamentare delicate din noiembrie îl îndeamnă pe preşedinte să-şi schimbe poziţia cu privire la masca de protecţie şi să facă din lupta împotriva epidemiei o prioritate.

Singur în faţa jurnaliştilor - fără să fie însoţit de respectatul său consilier în imunologie Anthony Fauci, pe care l-a acuzat că este prea ”alarmist” -, Donald Trump a rămas relativ sobru.

Spre deosebire de "briefingurile” interminabile din primăvară, el a controlat durata conferinţei sale de presă, care a durat mai puţin de o jumătate de oră.

Dar mai ales el nu a transformat-o în miting de campanie sau diatribă împotriva lui Biden, aşa cum a făcut la jumătatea lui iulie într-o intervenţie consacrată în mod oficial Chinei.

În acest scop, având în vedere căă nu poate bate estradele de campanie, îi rămâne Twitterul, unde a acuzat marţi ”stânga radicală” de faptul că pregăteşte ”mari creşteri de impozite”.

Însă Donald Trump şi-a încheiat conferinţa de presă promiţând  să susţină asemenea conferinţe ”destul de des” şi să abordeze de asemenea ”alte subiecte, mai ales economice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.