Abia sosit la New York, preşedintele american Donald Trump a insistat luni asupra viitoarei sale cu Kim Jong Un, afiţându-şi optimismul în spinosul dosar nord-coreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La un an de la primul său discurs - exploziv - la sediul organizaţiei multinaţionale, în care a ameninţat că va ”distruge total” ţara condusă cu o mână de fier de dinastia Kim, fostul om de afaceri şi-a apărat spectaculoasa schimbare de registru.

”Am sentimentul că vom avea un al doilea summit destul de rapid”, a declarat Trump în prima zi a unei săptămâni diplomatice încărcate, în care Iranul se va afla de asemenea pe un loc bun.

Lăudând ”enormele progrese” înregistrate în opinia sa de la primul lor tête-à-tête, în iunie, la Singapore, el a insistat asupra ”magnificei scrisori” pe care i-a trimis-o cel mai puternic om de la Phenian.

Aproximativ 130 de şefi de stat şi de guverne sunt aşteptaţi săptămâna aceasta pe malul East River, în Manhattan, la Adunarea Generală a ONU.

”ENORMUL POTENŢIAL” AL ONU

Într-o scurtă alocuţiune despre lupta împotriva drogurilor, preşedintele american a lăudat ”enormul potenţial” al organizaţiei multilaterale. ”Încet dar sigur, acest potenţial se realizează”, a adăugat el, pe un ton deosebit de conciliant.

Trump a ironizat adesea, în trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), acest ”club al oamenilor care se adună, sporovăiesc şi se simt bine”.

Înainte de discursul său de marţi dimineaţa, o serie de tête-à-tête sunt anunţate, inclusiv cu Emmanuel Macron sau Theresa May.

Întâlnirea sa cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, prevăzută luni după-amiaza (ora locală), urmează să fie scrutată cu lupa. Acesta din urmă tocmai s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Problema centrală este de-acum unde şi când va avea loc a doua întâlnire faţă în faţă între Trump şi Kim.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo dă asigurări că administraţia Trump este ”pe drumul cel bun”.

”Avem o bună speranţă să putem izbândi, ceea ce ar fi un progres pentru întreaga lume”, a declarat el duminică la postul Fox News, evocând ”denuclearizarea” peninsulei.

Secretarul de Stat american va prezida joi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU vizând să reunească comunitatea internaţională, după recente acuzaţii de ”trişare” şi ”minciuni” schimbate între americani şi rusşi în aplicarea sancţiunilor impuse Phenianului.

Singurul preşedinte american care s-a întâlnit cu un reprezenant al dinastiei Kim, ce domneşte fără încetare în Coreea de Nord din 1948, Donald Trump visează cu ochii deschişi să reuşească acolo unde toţi predecesorii săi au eşuat.

Însă mulţi analişti arată cu degetul absenţa unor progrese concrete, în pofida avanalşei de superlative folosite de către preşedintele american.

”Summitul Moon-Kim nu a adus mare lucru în afara menţinerii unei anumite atmosfere propice pregătirii viitorului summit cu Trump”, a apreciat Mike Green de la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

După debutul tunător de anul trecut, când şi-a declinat, într-un discurs de 41 de minute, viziunea ”America mai întâi”, Donald Trump a atacat numeroase ţări, inclusiv aliate.

Preşedintele american s-a lansat într-un război comercial cu Beijingul cu un final incert, iar Canada, Japonia şi Europa au fost, în diverse grade, ţinta pornirii sale împotriva liberului schimb.

ÎNTÂLNIRE CU ROHANI?

Există în continuare, ca la fiecare mare slujbă diplomatică la New York, posibilitatea unor întâlniri fortuite sau organizate în ultimul moment.

Drumul lui Trump - care-şi revendică sus şi tare capacitatea de a surprinde, a sparge codurile - se va încrucişa, oare, în următoarele trei zile, cu cel al omologului său iranian Hassan Rohani?

Casa Albă nu a închis definitiv uşa unei asemenea întâlniri, care pare însă puţin probabilă, atât de puternică este tensiunea între Washington şi Teheran de la retragerea zgomotoasă a Statelor Unite din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian.

”Oferta unor discuţii directe cu Iranul făcută de Trump nu este nici onestă şi nici sinceră”, a lansat preşedintele iranian într-un articol în ziarul The Washington Post (WP), denunţând ”lunga listă de condiţii prealabile insultătoare”.

Washingtonul doreşte ca un viitor acord să interzică de asemenea proliferarea rachetelor balistice şi dezvoltarea unor rachete cu capacităţi nucleare şi să pună capăt unui comportament considerat ”destabilizator” şi ”răuvoitor” al Teheranului în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.