Preşedintele american Donald Trump a declarat că este dispus să se întâlnească cu omologul iranian Hassan Rohani, ”dacă circumstanţele sunt corecte”, după medieri făcute de Emmanuel Macron, dar preşedintele iranian a replicat marţi că Iranul nu va discuta cu Statele Unite până când nu vor ridica toate sancţiunile împuse Teheranului, potrivit RTVE şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele francez a asigurat luni că „vor fi oferite condiţiile” pentru ca cei doi să se întâlnească şi a spus că aceasta ar putea avea loc curând.

”Sper ca în următoarele săptămâni să facem posibilă întâlnirea dintre Rohani şi Trump, în care eu şi partenerii noştri să putem de asemenea participa. Această întâlnire va fi foarte importantă. Am creat condiţiile ca ea să aibă loc şi care să fie agreate”, a spus Macron într-o conferinţă de presă comună cu Trump.

Preşedintele american a asigurat că este dispus să se întâlnească cu omologul iranian şi a insistat că acordul din 2015 privind armele nucleare a fost ”ridicol”.

Această întrevedere ar fi un succes al summit-ului G7, dezamorsând tensiunile dintre SUA şi Iran privind acordurile nucleare. Donald Trump a declarat că orice nou acord ar trebui să implice ca Iranul să nu aibă acces la arme nucleare şi să îi fie interzis să perfecţioneze rachete balistice pentru o perioadă mai mare.

Hassan Rouhani a replicat însă marţi că Iranul nu va discuta cu Statele Unite până când nu vor ridica toate sancţiunile împuse Teheranului.

Rouhani a spus că Iranul a fost întotdeauna pregătit să discute.

”Dar mai întâi Statele Unite trebuie să acţioneze prin ridicarea tuturor sancţiunilor ilegale, incorecte şi injuste impuse Iranului”, a subliniat preşedintele iranian.

Vorbind la summitul G7 din Biarritz, Trump aa exclus ridicarea sancţiunilor economie pentru a compensa pierderile suferite de Iran.

Statele Europene implicate în acordul nuclear cu Iranul au încercat să calmeze confruntările tot mai mari dintre Iran şi Statele Unie, de când Trump a retras Washingtonul din acord şi a reimpus sancţiunile împotriva economiei iraniene.

Între timp, Iranul şi-a retras unele angajamente asumate în acordul nuclear, ca reacţie la sancţiunile americane.

”Vom continua să ne retragem angajamentele asumate în acordul din 2015, dacă interesele noastre nu vor fi garantate. Teheranul nu a dorit niciodată arme nucleare”, a afirmat Rouhani într-un discurs.

Trump şi Rouhani vor participa în septembrie la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.