Preşedintele american Donald Trump a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski joi seara, anunţă Kievul, după ratificarea în Parlamentul ucrainean a acordului cu Washingtonul privind exploatarea resurselor naturale ale Ucrainei, relatează AFP.
”Preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski poartă o convorbire la telefon cu preşedintele (american Donald) Trump. Vom comunica detalii” după aceasta, a declarat presei un purtător de cuvânt al preşedinţkiei ucrainene, Serghii Nîkîforov.
Parlamentul ucrainean a ratificat joi acest Acord al Mineralelor, semnat cu Statele Unite după săptămâni de negocieri agitate şi care ar putea, porivit Kievului, să deschidă calea unui nou ajutor american.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că acest text deschide deja un ”nou capitol” în relaţiile Kievului cu Washingtonul.
”La ora actuală, (acordul) constituie o bază solidă a cooperării în domeniul securităţii şi, pe termen lung, el oferă Ucrainei şi Statelor Unite ocazia lărgirii unei colaborări economice reciproc avantajoase”, a adăugat Zelenski într-un mesaj postate pe reţele de socilaizare.
Acest documente priveşte extracţia unor minerale, petrolului şi gazelor naturale - 57 de tipuri de resurse în total - în Ucraina, care luptă de peste trei ani împotriva invaziei ruse.
Potrivit unor deputaţi, 338 de parlamentari au votat în favoarea acestui text, în contextul în care era nevoie de cel puţin 226 de voturi.
El nu oferă însă niciun fel de garanţii de securitate Kievului, care insista asupra acestei condiţii.
”Acest acord oferă posibilitatea de a beneficia de un nou ajutor militar (...) din partea administraţiei americane”, a dat asigurări pe X ministrul Economiei Iulia Svîrîdenko, care a catalogat acest text drept ”istoric”.
Administraţia lui Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a opri rapid Războiul din Ucraina şi şi-a ”încălzit” relaţiile cu Moscova, alimentând temeri cu privire la sfrşitul unui ajutor cricial american al Kievului.
Acest acord bilateral a fost semnat la sfrşitul lui aprilie, după săptămâni de tensiuni între Kiev şi Washington, care au culminat cu o altercaţie între Trump şi Zelenski în Biroul Oval la sfârşitul lui februarie.
Spre deosebire de ceea ce voia iniţial Trump, documentul nu prevede contabilizarea drept datorie a Ucrainei faţă de Statele Unite a ajutorului american acordat de către predecesorul său Joe Biden de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.
”Acordul nu menţionează nicio datorie ci doar noi investiţii. Şi este foarte important ca aceste investiţii să fie realizate în Ucraina”, s-a delicitat pe X Svîrîdenko.
Acordul nu prevede garanţii de securitate, ci oferă o ”ocazie de a exercita presiuni asupra Rusiei, pentru că asta arată că Statele Unite sunt pregătite să-şi protejeze parteneriatul şi interesele. Acestea nu sunt doar sentimentele mele, ci sunt cuvintele Casei Albe”, a subliniat ea.
Textul prevede, în schimb, ca noul ajutor american să fie contabilizat ca o contribuţie la un fond de investiţii ucraineano-american, aminteţşte ministrul.
Acest fond al ”reconstrucţiei” Ucrainei, devastată de peste trei ani de război, va fi finaţat şi gestionat în părţi egale de către cele două părţi
Contribuţia ucraineană va fi constituită din 50% dintre redevenţele obţinute prin noi licenţe emise în vederea exploatării resurselor naturale, potrivit Kievului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...