Preşedintele american Donald Trump a criticat luni sistemul de sănătate public al Regatului Unit, NHS, ”pe cale să dea faliment” în opinia sa, după care a primit o replică usturătoare de la ministrul britanic al Sănătăţii Jeremy Hunt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Democraţii împing la un sistem de acoperire universală de sănătate, în timp ce mii de oameni defilează în Regatul Unit pentru că sistemul lor U (universal) este pe cale să dea faliment şi nu funcţionează”, a scris luni pe Twitter preşedintele american, evocând astfel o manifestaţie organizată sâmbătă la Londra în apărarea NHS.

”Dem (democraţii) vor să ne crească puternic impozitele pentru îngrijiri medicale anonime rele. Nu, mersi!”, a adăugat Trump, care a făcut din dezmembrarea asigurărilor de sănătate obligatorii, introduse de predecesorul său Barack Obama, una dintre priorităţile sale.

Ca răspuns, Jeremy Hunt a denunţat într-un tweet, fără să-l numească, serviciul american care, în opinia sa, ”lasă 28 demilioane de persoane fără asigurare”.

”NHS (Serviciul Naţional britanic de Sănătate) se confruntă cu provocări, dar sunt mândru că m-am născut în ţara care a inventat acoperirea pe caz de boală universală - în care oricine poate fi preluat, indiferent de mărimea contului în bancă”, a adăugat el, tot pe Twitter.

Liderul opoziţiei britanice Jeremy Corbyn l-a atacat şi el pe preşedintele american, apreciind că a interpretat greşit mesajul manifestaţiei.

”Fals. Oamenii defilau pentru că nouă ne place NHS-ul nostru şi nu ne place ceea ce face din el Partidul Conservator. Sănătatea este un drept fundamental”, a scris el pe aceeaşi reţea de socializare.

Această nouă înfruntare are loc la mai puţin de două săptămâni după o întâlnire între Donald Trump şi premierul britanic Theresa May la Davos, în Elveţia, în care cei doi lideri au încercat să repună pe şine, după o lungă serie de dezacorduri, ”relaţia specială” care le uneşte ţările, aliaţi tradiţionali.

La 12 ianuarie, miliardarul a anulat o vizită la Londra în vederea inaugurării noii Ambasade a Statelor Unite, a cărei amplasare a criticat-o. Însă analişti au văzut în asta un mod de a evita o deplasare în cursul căreia el risca să fie primit cu manifestaţii ostile. Londra şi Trump au confirmat între timp că el va vizita regatul în 2018.

În noiembrie 2017, repostările de către preşedintele american a trei clipuri difuzate de vicepreşedinta mişcării extremiste Britain First a provocat indignare în Regatul Unit, inclusiv a Theresei May, care a denunţat o ”eroare”. Trump a prezentat scuze la sfârşitul lui ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.