Preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump a condamnat ”toţi adepţii supremaţiei albilor” în urma unei polemici pe care a provocat-o prin declaraţii ambigue pe care le-a făcut în prima dezbatere televizată cu adversarul său democrat Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am spus-o în mai multe rânduri, daţi-mi voie să fiu clar din nou”, a declarat Trump joi seara (ora locală) la Fox News.

”Condamna Ku Klux Klan (KKK), condamn toţi adepţii supremaţiei albilor, condamn Proud Boys (PB), a adăugat el, evocând o grupare naţionalistă pe care a îndemnat-o marţi, în dezbaterea sa cu Biden, ”să fie pregătită”.

Îndemnat în dezbaterea de marţi seara de către jurnalistul Chris Wallace să-i condamne în mod explicit pe adepţii supremaţiei albe, locatarul Casei Albe s-a eschivat.

Trump i-a îndemnat pe Proud Boys ”să stea deoparte şi să fie pregătiţi”.

Încântată de formula prezidenţială, această grupare paramilitară a adoptat imediat sloganul şi a postat pe reţele de socializare un logo cu mesajul ”Staţi deoparte, fiţi pregătiţi” (”Stand Back, Stand By”).

Trump a făcut aceste declaraţii după ce a fost criticat că încurajează gruparea.

”Nu ştiu mare lucru despre ele, dar le condamn”, a spus Trump, în această intervenţie la Fox News, despre grupări de adepţi ai supremaţiei albilor.

SE OPUNE SCHIMBĂRII REGULILOR DEZBATERILOR

Pe de altă parte, miliardarul republican se opune schimbării regulilor viitoarelor dezbateri cu Joe Biden, după primul duel televizat - haotic - cu fostul vicepreşedinte american.

Comisia însărcinată cu organizarea dezbaterilor electorale în Statele Unite a anunţat miercuri noi măsuri suplimentare în vederea ”menţinerii ordinii” în următoarele două înfruntări între candidaţii la fotoliul de la Casa Albă.

”De ce aş autoriza eu Comisia Dezbaterilor să schimbe regulile la a doua şi a treia dezbatere, odată ce-am câştigat-o uşor pe prima?”, a scris joi pe Twitter preşedintele american.

Miliardarul republican a subliniat - fără să prezinte vreo probă concretă - că a este marele învingător al înfruntării sale cu rivalul său democrat.

”Eu am câştigat larg dezbaterea, potrivit unei compilaţii de sondaje, etc”, a scris el pe reţeaua de socializare, fără să dea explicaţii cu privire la ”etc”.

În pofida unor încercări repetate, Chris Wallace, un prezentator cu experienţă de la postul Fox News, nu a putut împiedica dezbaterea între cei doi septuagenari să devină un haos.

”Sunt întristat de felul în care s-a desfăşurat seara”, a declarat jurnalistul într-un interviu acordat The New York Times (NYT). ”Nu mi-aş fi imaginat vreodată că (dezbaterea) va deraia în acest fel”, a mărturisit el.

Următoarele două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute la 15 şi 22 octombrie, la Miami, în Florida şi, respectiv, la Nashville, în Tennessee.

Vicepreşedintele republican Mike Pence o înfruntă pe partenera de cursă a lui Joe Biden, senatoarea Kamala Harris la 7 octombrie, la Salt Lake City, în Utah.

”Noi nu vrem nicio schimbare”, a declarat într-o treleconferinţă consilierul lui Donald Trump cu privire la campania electorală Jason Miller, scrie Reuters.

Însă reprezentanţii campaniei electorale a miliardarului nu au răspuns atunci când au fost întrebaţi dacă Trump acceptă să respecte regulile în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.