Preşedintele american Donald Trump a cerut Congresului duminică să ancheteze cu privire la eventuale interceptări telefonice a căror victimă afirmă că a fost, din partea predecesorului său Barack Obama, înaintea alegerilor de la 8 noiembrie, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Trump ”cere ca, în cadrul anchetei lor cu privire la activitatea rusă, comisiile pentru Informaţii din Congres să-şi exercite autoritatea de supervizare pentru a stabili dacă puterile de anchetă ale ramurii executive au fost încălcate în 2016”, a anunţat într-un comunicat Sean Spicer, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

Casa Albă face această cerere la doar o zi după ce preşedintele Donald Trump l-a acuzat, fără să prezinte vreo probă în acest sens, pe preşedintele de la acea vreme Barack Obama că a ordonat să fie interceptate telefoanele la cartierul general de campanie al miliardarului din Trump Tower, la New York.

Spicer a declarat că Trump şi oficiali din cadrul administraţiei nu au de făcut alte comentarii cu privire la acest subiect până când Congresul nu-şi încheie ancheta, probabil într-o încercare de a pune capăt încercărilor de a-l determina pe Trump să aducă probe în susţinerea acuzaţiilor, scrie Reuters.

”Informaţii despre eventuale anchete motivate politic imediat înainte de alegerile din 2016 sunt foarte tulburătoare”, a apreciat Spicer, citat în comunicat.

Trump a lansat acuzaţiile cu privire la interceptarea telefoanelor într-o serie de mesaje postate pe Twitter sâmbătă foarte devreme, în contextul amplificării examinării relaţiilor membrilor echipei sale de campanie cu Rusia.

Un purtător de cuvânt al lui Obama a respins acuzaţiile, subliniind că este o ”regulă cardinală” ca niciun oficial de la Casa Albă să nu se amestece în anchetele independente ale Departamentului Justiţiei.

În virtutea legislaţiei americane, un tribunal federal ar fi trebuit să stabilească o cauză probabilă ca obiectul unei supravegheri să fie un ”an agent al unei puteri străine”, pentru a emite un mandat care să autorizeze supravegherea electronică a Trump Tower.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.