Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni Iranul că SUA vor răspunde cu o „mare forţă” dacă Teheranul îi va ataca interesele strategice din Orientul Mijlociu iar mai multe surse guvernamentale au informat că Washingtonul suspectează că miliţii cu legături cu Teheranul se află în spatele unui atac cu rachetă asupra Bagdadului, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cred că Iranul ar face o mare greşeală dacă fac ceva. Dacă vor face ceva, vom răspunde cu o mare forţă dar deocamdată nu avem vreun semnal că ar fi cazul”, a afirmat Trump luni seara.
 
Comentariile sale vin după ce două surse guvernamentale au afirmat că Statele Unite suspectează că miliţiile şiite, care au legături cu Teheranul, au lansat o rachetă duminică în Zona Verde din Bagdad, unde se află mai multe ambasade.
 
Sursele, care sunt familiare cu analizele de securitate ale SUA, au afirmat că Statele Unite încă încearcă să afle despre care organizaţii ar fi vorba şi dacă a fost implicat guvernul iranian.
 
Duminică, Trump a avut un mesaj similar pentru Iran, pe Twitter: ”Dacă Iranul vrea să se bată, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Să nu mai ameninţe niciodată Statele Unite”.
 
Tensiunile între Washington şi Teheran s-au exacerbat, în contextul în care Statele Unite au anunţat desfăşurarea la Golful Persic a portavionului USS Abraham Lincoln şi unor bombardiere de tip B-52, invocând ”ameninţări” din partea Iranului.
Administraţia Trump a ordonat personalului diplomatic neesenţial să părăsească Irakul, citând ameninţări provenind de la grupări armate irakiene susţinute de Iran.
Duminică, o rachetă de tip Katiuşa a fost trasă către Zona Verde din Bagdad, unde se află sedii ale unor instituţii guvernamentale şi ambasade, inclusiv cea americană. Era neclar imediat cine se afla în spatele acestui atac.
Relaţiile americano-iraniene se află la cel mai scăzut nivel de când preşedintele Trump a decis, în urmă cu un an, să se retragă din Acordul de la Viena din 2015 vizând să limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor impuse Teheranului, şi după restabilirea sancţiunilor economice americane impuse Iranului în noiembrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.