Preşedintele american, Donald Trump, a atacat luni senatorii care l-au criticat pentru acţiunile sale militare recente şi pe Secretarul Apărării, Jim Mattis. În două postări pe Twitter, Trump a negat faptul că nu pune preţ pe alianţele globale militare, susţinând că nu îi place când ţările „se folosesc” de Statele Unite pentru „protecţie militară”, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Pentru acei puţini senatori care cred că nu îmi plac sau că nu apreciez alianţele cu alte ţări, se înşală. Îmi plac. Nu îmi place, totuşi, ca multe dintre aceste ţări să profite de prietena lor cu Statele Unite, atât prin protecţia militară, cât şi prin comerţ”, a scris Trump pe Twitter.
 
El a adăugat: „Finanţăm armatele multor ţări foarte bogate din toată lumea şi în acelaşi timp aceste ţări profită total de Statele Unite şi de plătitorii noştri de taxe, în comerţ. Generalul Mattis nu a văzut acest lucru ca fiind o problemă. Eu o văd ca fiind o problemă şi este rezolvată”.
 
Nu este clar la ce senatori se referă Trump, însă senatorul Pat Toomey (republican) a apărut la NBC, duminică, şi l-a criticat pe Trump pentru viziunile sale privind politica externă.
 
„Cel mai mare avantaj pe care îl avem este că majoritatea oamenilor din lume vor să fie aliaţii noştri. Ne amplifică forţa, este un mod grozav de a ne atinge ţelurile şi nu cred că preşedintele are această viziune la fel ca noi, restul, şi cred că senatorii trebuie să ia atitudine şi Senatul să aibă un rol mai mare în politica externă”, a declarat Toomey.
 
Senatorul Chris Coons (democrat) a criticat decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria la CBS: „Misiunea împotriva ISIS, unde SUA au construit o coaliţie de zeci de ţări, este aproape să câştige, să oprească definitiv ISIS în Siria”.
 
Secretarul Apărării Jim Mattis, care şi-a depus demisia, a afirmat: „Ceea ce cred cu tărie este că puterea noastră ca naţiune este legată indiscutabil de puterea sistemului nostru unic de alianţe şi parteneriate”.
 
Tot luni, Trump l-a atacat şi pe Brett McGurk, trimisul SUA privind lupta împotriva ISIS care şi-a anunţat demisia în urma deciziei preşedintelui.
 
„Pentru toţi susţinătorii lui Brett McGurk, amintiţi-vă, el a fost numit de Obama pentru a fi responsabil de încărcarea avioanelor cu 1,8 miliarde de dolari cash pe care i-a trimis în Iran ca parte a unui acord nuclear oribil cu Iranul (acum anulat), aprobat de Micul Bob Corker”, a scris Trump pe Twitter. 
 
Trump a lăudat şi Arabia Saudită pentru implicarea în lupta împotriva ISIS.
 
„Arabia Saudită a căzut de acord să aloce fondurile necesare pentru a ajuta la reconstruirea Siriei, în loc de SUA. Vedeţi? Nu este frumos când ţări bogate ajută la reconstruirea vecinilor în loc de o ţară grozavă, SUA, care se află la 5.000 de mile distanţă. Mulţumiri către Arabia Saudită!”, a notat Trump pe Twitter.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.