Preşedintele american Donald Trump a aprobat un plan de retragere a 9.500 de militari staţionaţi în Germania, care urmează să fie prezentat în săptămânile următoare Congresului, iar apoi aliaţilordin cadrul NATO, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul Apărării Mark Esper şi şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, ”au prezentat luni acest plan în vederea unei redesfăşurări a 9.500 de militari în afara Garmaniei”, a precizat marţi, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

El se referea la o reducere a prezenţei trupelor, cerută la 15 iunie de către locatarul Casei Albe, care acuză Berlinul de faptul că profită financiar de prezenţa militară americană.

”Propunerea, care a fost aprobată răspunde nu doar directivelor preşedintelui, ci va accentua disuasiunea împotriva Rusiei, va consolida NATO, va asigura aliaţii, va îmbunătăţi flexibilitatea strategică a Stetlor Unite şi a Comandamentului Operaţional al armatei americane în Europa, având totodată grijă de militarii noştri şi de familiile lor”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

Conducătorii Pentagonului ”vor informa comisiile Apărării din cele două Camere al Congresului în săptămânile viitoare, iar apoi se vor cinsulta cu aliaţii cu privire la modul în care să procedeze”, a precizatJonathan Hoffman.

REDESFĂŞURARE ÎN POLONIA

Purtătorul de cuvânt nu a precizat în ce ţări ar putea fi redesfăşurate forţele americane.

Însă Donald Trump însuşi a anunţat săptămâna trecută că ”Polonia va fi unul dintre aceste alte locuri din Europa”, în timpul unei vizite a preşedintelui polonez Andrzej Duda la Casa Albă cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale poloneze.

Potrivit unor oficiali de rang înalt de la Pentagon, unii militari urmează să fie repatriaţi în Statele Unite, iar alţii să fie trimişi în ţări din fostul bloc sovietic, cu intenţia de a transmite un mesaj clar Rusiei lui Vladimir Purtin, care şi-a demonstrat ambiţiile militare prin anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

O parte a acestor trupe urmează să fie staţionată în mod permanent, însă majoritatea va fi desfăşurată prin rotaţie, au precizat aceşti oficiali, care au cerut protecţia anonimatului.

Sistemul rotaţiei trupelor oferă mai multă flexibilitate, este mai imprevizibil şi mai destabilizator pentru Rusia, consideră oficialii citaţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.