Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a anunţat redeschiderea - începând de la 26 ianuarie - a frontierei Statelor Unite cetăţenilor europeni din spaţiul Schengen, britanicilor, irlandezilor şi brazilienilor, după care a fost contrazis imediat de către o purtătoare de cuvânt a viitorului preşedinte american Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta nu este momentul să se ridice restricţiile impuse deplasărilor internaţionale”, a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter Jen Psaki, care urmează să devină miercuri purtătoarea de cuvânt a viitorului Executiv Biden.

Ea a postat acest mesaj la doar câteva minute după anunţul lui Donald Trump, justificat prin impunerea, la aceeaşi dată a obligaţiei prezentării unui test negativ de depistare covid-19 la intrarea pe teritoriul american.

În vederea opririi răspândirii noului coronavirus, Donald Trump a închis, la 11 martie 2020, frontierele Statelor Unite celor 26 de state membre ale spaţiului Schengen, iar apoi Regatului Unit şi Irlandei, la 14 ianuarie, iar Braziliei la 24 mai.

”La sfatul echipei noastre medicale, viitorul (Guvern) nu intenţionează să ridice restricţiile la 26 ianuarie”, a anunţat pe Twitter Jen Psaki.

”De altfel, noi preconizăm să consolidăm măsurile în domeniul sănătăţii publice aplicate călătorilor internaţionali, într-o intensificare a luptei împotriva răspândirii covid-19”, a anunţat ea.

Acesta este un nou episod fără precedent al unei tranziţii în istoria moderină a Statelor Unite, în contextul în care preşedintele în exerciţiu Donald Trump îşi limitează la maximum contactele cu echipa lui Joe Biden.

În prezent, majoritatea călătorilor care au fost în ultimele 14 zile în Brazilia, Regatu Unit, Iralanda şi în cele 26 de state membre ale spaţiului Schengen nu pot intra în Statele Unite.

Trump a semnat luni un decret prin care pune capăt acestor restricţii începând de la 26 ianuarie, în baza unui test negativ de covid-19.El nu a ridicat însă restricţiile impuse călătorilor care nu sunt americani şi care ar urma să vină din China şi Iran.

Companiile aeriene şi-au exprimat speranţa ca obligaţia depistării să conducă la o ridicare a restricţiilor intrării în Statele Unite, care au condus la o prăbuşire de 95% a zborurilor din unele ţări europene.

Trump preconizează să plece de la Washington înaintea ceremoniei învestirii succesorului său, miercuri.

Statele Unite se confruntă în prezent cu cea mai gravă fază a pandemiei, în contextul în care în ultimele şase zile au înregistrat peste 20.000 de morţi din cauza covid-19.

Viitoarea purtătoare de cuvânt a Casei Albe a subliniat că variante foarte contagioase ale noului coronavirus au fost identificate în Regatul Unit şi Africa de Sud. Varianta britanică este deja prezintă în Statele Unite, unde a fost descoperită la pacienţi în mai multe regiunidin ţară.

Aproximativ 10,5 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva covod-19 în Statele Unite, însă campania de vaccinare a fost marcată de numeroase eşecuri.

Mai puţin de 40% dintre dozele distribuite de vaccin au fost administrate până în prezent, iar mai multe regiuni riscă să rămână fără vaccinuri din această săptămână în statul New York.

Acest schimb de replici între Trump şi echipa lui Biden este o nouă ilustrare a decalajului dintre cele două tabere.

Preşedintele republican în exerciţiu este un susţinător al unei ridicări a restricţiilor pe teritoriul american sau impuse principalilor săi parteneri.

Pe de altă parte, Biden vrea să fie prudent şi caută să le dea americanilor resursele economice necesare pentru a rezista până la sfârşitul pandemiei, printr-un plan de susţinere masiv, în valoare de 1.900 miliarde de dolari.

Cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite a anunţat sâmbătă că va emite miercuri un decret prin care purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie în localuri, în spaţii aparţinând statului federal şi în deplasăriîntre state, un lucru pe care Trump a refuzat întotdeauna să-l facă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.