Donald Trump a dat asigurări joi că susţine NATO ”100%”, însă a îndemnat din nou celelalte state membre să-şi crească cheltuielile militare, în contextul în care reapar îndoieli cu privire la angajamentul său faţă de Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi vom fi cu NATO 100%, dar aşa cum le-am spus ţărilor (membre ale Alianţei), voi trebuie să schimbaţi viteza şi trebuie să plătiţi”, a declarat preşedintele american la Pentagon, într-un discurs cu privire la noua strategie în domeniul apărării antirachetă a Statelor Unite.

”Noi nu putem să fim idioţii altora. Nu este posibil. Noi nu vrem să fim trataţi aşa. Şi, credeţi-mă, ani de zile, asta îţi spun în spate”, a adăugat el.

Potrivit cotidianului The New York Times (NYT), Trump le-a spus în mai multe rânduri, anul trecut, unor oficiali americani că nu vede interesul NATO şi că Statele Unite ar trebui să se retragă din Alianţă.

Aceşti oficiali şi foşti oficiali din administraţie, neidentificaţi, au declarat pentru ziar că s-au temut că preşedintele american şi-ar fi putut reitera această ameninţare în cursul summitului tumultuos al NATO din iulie 2018, când i-a acuzat pe aliaţi că nu participă suficient la cheltuielile alianţei militare.

Anturajul lui Trump a reuşit, până la urmă, să salveze situaţia, însă zvonuri au circulat la Bruxelles despre ameninţări ale preşedintelui american de a părăsi Alianţa, înfiinţată în toiul Războiului Rece, cu scopul de a asigura securitatea Europei Occientale în faţa Uniunii Sovietice.

Statele Unite sunt singura ţară care a invocat vreodată Articolul 5 al Tratatului NATO - pricnipiul apărării colective al Alianţei, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.