Trimisul Uniunii Europene în Afganistan, Tomas Niklasson, a afirmat, miercuri, că timpul pentru procesul de pace din Afganistan se epuizează şi că este nevoie de mai mult pentru a stimula discuţiile, în timp ce forţele internaţionale se retrag din ţara devastată de război, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negociatorii guvernului afgan şi talibanii s-au întâlnit în Doha, capitala Qatarului, în ultimele două săptămâni, pentru a discuta despre procesul de pace, după o pauză în care negocierile s-au oprit în mare parte la începutul acestui an.

Discuţiile au început în septembrie, dar negocierile deja lente s-au întrerupt în mare măsură în aprilie, când Statele Unite au anunţat că îşi vor retrage forţele până pe 11 septembrie, după un termen limită iniţial, de 1 mai, convenit de administraţia Trump cu talibanii.

"Timpul este din ce în ce mai scurt pe măsură ce vorbim. Nu s-au înregistrat progrese sau foarte puţine în ceea ce priveşte substanţa, aşa că, din această perspectivă, trebuie făcut mai mult", a declarat Niklasson în timpul unei vizite în capitala Pakistanului.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a afirmat pe Twitter că grupuri din ambele echipe de negociatori s-au întâlnit marţi pentru a discuta despre ”recalibrarea ordinii şi succesiunea sesiunilor de discuţii”.

Dar Niklasson a spus că, pentru a arăta adevăratul progres, trebuie să fie puse pe masă propuneri de fond cu privire la planurile fiecărei părţi pentru ţară şi la rezultatul discuţiilor, pe care talibanii nu le-au furnizat încă. „Este foarte posibil ca o propunere a talibanilor să fie maximalistă, poate că ar pune doar un Emirat Islamic pe masă, ceea ce este perfect pentru negocieri şi atunci puteţi vedea unde puteţi face compromisuri şi compromisurile vor trebui făcute de către ambele părţi ", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că grupul are un plan scris, dar nu îl va împărtăşi public sau străinilor şi îl va păstra pentru negocieri de fond.

rimisul a avut întâlniri cu oficiali la Islamabad în această săptămână şi a spus că este încrezător că Pakistanul consideră că este în interesul său să încurajeze o soluţionare a păcii negociate în Afganistan, dar a reiterat că Pakistanul ar trebui să folosească toate pârghiile pentru a-i încuraja pe talibani să facă o propunere de pace scrisă.

Legăturile Pakistanului cu talibanii au fost criticate în trecut de Occident, dar capitalele străine, inclusiv Washingtonul, au recunoscut în ultimii ani că Pakistanul că a lucrat pentru a aduce insurgenţii la masa negocierilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.