Treizeci de deţinute politice din Iran - inclusiv o cercetătoare francezo-iraniană, Fariba Adelkhah, şi fiica fostului preşedinte iranian Hashemi Rafsandjani - au semnat un editorial, publicat în weekend, în care cer o încetare a execuţiilor manifestanţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi, deţinutele politice şi ideologice din cartierul femeilor din Închisoarea Evin (în Teheran), cerem încetarea execuţiilor manifestanţilor şi a pedepselor nedrepte ale deţinuţilor din Iran”, se arată în acest text, trimis duminică AFP.

”Indiferent de credinţele noastre religioase şi politice şi de originile noastre”, ”noi am fost condamnate toate, în total la 124 de ani de închisoare, în urma unor proceduri nedrepte şi netransparente, care echivalează cu maii multe generaţii ale vieţii omeneşti”, denunţă ele.

481 DE MORŢI

Între semnatare se află cercetătoarea francezo-iraniană Fariba Adelkhah, arestată în iunie 2019 şi condamnată la cinci ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de aducere atingere securităţii naţionale iraniene, dar şi apărătoarea drepturilor omului germano-iraniană Nahid Taghavi, condamnată la zece ani de închisoare, în 2021, din motive similare.

O fostă deputată, Faezeh Hashemi, fiica fostului preşedinte iranian Hashemi Rafsanjani, care a fost condamnată la 5 ianuarie la cinci ani de detenţie din cauză că a criticat regimul, dar şi Niloufar Bayani, o activită ecologistă, condamnată în 2020 la zece ani de închisoare după ce a fost găsită vinovată de ”spionaj”, au semnat acest editorial.

Potrivit ONG-ului norvegian Iran Human Rights (IHR), cel puţin 481 de persoane au fost ucise, iar cel puţin 109 persoane riscă să fie executate în legătură cu manifestaţiile.

Patru persoane au fost executate prin spânzurare.

Teheranul recunoaşte sute de morţi - inclusiv membri ai forţelor de securitate.

ONU a înregistrat 14.000 de arestări în patru luni de manifestaţii, de la jumătatea lui septembrie, după moartea lui Mahsa Amini, la vârsta de 20 de ani, arestată de Poliţia Moravurilor din cauza încălcării codului vestimentar al Republicii islamice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.