Armata rusă a lansat al treilea val de asalturi - începând de la 10 octombrie - împotriva oraşului ucrainean Avdiivka, în estul Ucrainei, şi a bombardat sistematic centrul localităţii, anunţă vineri primarul Vitali Barabaş, iar Moscova anunţă că a distrus 16 drone ucrainene în sudul Rusiei şi în Crimeea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De peste o lună, acest oraş industrial aproape în întregime încercuit, dar deservit în continuare de un drum asfaltat, este vizat de atacuri neîncetate ale forţelor Moscovei, care încearcă să-l cucerească de ani de zile.

”Al treilea val (de asalturi) a început”, anunţă la televiziunea ucraineană primarul Vitali Barabaş, atacuri ”din toate părţile” - pe flancuri şi în nord - asupra zonei industriale, dar şi de la Spartak, un sat situat între Avdiivka şi Doneţk, capitala regiunii ucrainene cu acelaşi nume, ocupată parţial de Rusia.

Ruşii vor să cucerească o cocserie pe care o consideră strategică, potrivit Ucrainei.

Avdiivka a fost cucerită pentru scurt timp - în iulie 2014 - de către separatişti proruşi înarmaţi de Moscova, după care a fost recucerită de către ucraineni.

De atunci, acest oraş - în mare parte distrus - marcheză linia frontului în această zonă şi a devenit simbolul rezistenţei ucrainene.

Forţele Kievului s-au baricadat după fortificaţii puternice. Ele au pierdut un pic teren de o lună, însă par să reziste deocamdată.

”În oraş au loc 30-40 de atacuri masive pe zi”, declară Vitali Barabaş.

Armata rusă foloseşte bombe aeriene ghidate, iar de curând a început să folosească - bombe cu submuniţie - o armă controversată care împrăştie aleatoriu explozivi mai mici într-o zonă largă, acuză primarul.

Contul Rîbar de pe Telegram, apropiat armatei ruse şi foarte urmărit, anunţă că militarii Moscovei au început să folosească acest tip de armament, care ”va permite distrugerea ofensivelor inamicului cu şi mai mult succes”.

Potrivit primarului, aproximativ 1.350 de persoane trăiesc în continuare la Avdiivka, în pofida confruntărilor armate şi bombardamentelor. Oraşul avea 30.000 de locuitori înainte de război.

După aproape şase săptămâni de asalt rus, Ucraina dă asigurări că forţele sale rezistă la Avdiivka şi că provoacă pierderi foarte importante trupelor ruse.

16 DRONE

Rusia a anunţat vineri că a distrus 16 drone ucrainene în sudul rus şi deasupra peninsulei anexate Crimeea.

În noaptea de joi spre vineri, ”a fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu drone aeriene asupra unor instalaţii pe teritoriul Federaţiei ruse”, anunţă Ministerul rus al Apărării.

”Sisteleme de apărare aeriană au distrus 16 drone, 13 deasupra Peninsulei Crimeea şi trei desupra teritoriului regiunii Volgograd (sud)”, precizează într-un comunicat ministerul.

Asalturi ucrainene asupra teritoriului rus s-au multiplicat în ultimele luni, pe fondul contraofensivei lansate de Kiev în iunie.

Crimeea, anexată de către Rusia în 2014, este ţintită cu regularitate, deoarece este baza din spatele frontului a Flotei ruse la Marea Neagră şi o cale de aprovizionare-cheie a forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.