Trei pompieri şi încă doi poliţişti - şapte în total - au fost eliberaţi din funcţie pentru rolul lor în confruntarea care a dus la decesul, în 10 ianuarie, la Memphis, a lui Tyre Nichols, un bărbat de culoare în vârstă de 29 de ani. Cinci dintre poliţiştii concediaţi au fost acuzaţi săptămâna trecută de crimă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trei membri ai Departamentului de Pompieri din Memphis care au răspuns după confruntarea poliţiei cu tânărul Tyre Nichols au fost concediaţi luni, după ce anchetatorii au constatat că acesta a fost bătut şi lăsat încătuşat la pământ fără să primească îngrijiri medicale timp de aproape 15 minute. Potrivit unei declaraţii a Departamentului de pompieri, tehnicienii medicali Robert Long şi JaMichael Sandridge nu au reuşit să evalueze starea lui Nichols la sosirea lor, în timp ce locotenentul de pompieri Michelle Whitaker, care i-a condus la locul faptei, a rămas în maşină. O anchetă internă a constatat că toţi cei trei angajaţi ai departamentului de pompieri "au încălcat politici şi protocoale (ale departamentului de pompieri)", a precizat şefa pompierilor, Gina Sweat.

Cei cinci agenţi de poliţie acuzaţi în acest caz sunt de culoare. Avocaţii familiei lui Nichols au prezentat bătaia ca fiind cel mai recent caz în care un afro-american este brutalizat ca urmare a practicilor poliţieneşti discriminatorii, ce funcţionează chiar şi atunci când ofiţerii implicaţi nu sunt albi.

Un al şaselea poliţist - care se numeşte Preston Hemphill - a fost suspendat din funcţie în aşteptarea unei audieri, iar un al şaptelea agent, al cărui nume nu a fost deocamdată făcut public, a fost eliberat din funcţie, a anunţat departamentul de poliţie. Nu au fost depuse acuzaţii penale împotriva lui Hemphill, în vârstă de 26 de ani, care s-a alăturat forţelor de poliţie în 2018, sau împotriva celui de-al şaptelea poliţist, dar un purtător de cuvânt a refuzat să comenteze de ce aceste suspendări nu au fost anunţate mai devreme.

Un al şaselea poliţist din Memphis, ”eliberat din funcţie” după moartea lui Tyre Nichols
CITEȘTE ȘI Un al şaselea poliţist din Memphis, ”eliberat din funcţie” după moartea lui Tyre Nichols

Şefa poliţiei, Cerelyn Davis, a declarat că un număr nespecificat de poliţişti, în afară de cei cinci implicaţi iniţial, au rămas sub investigaţie pentru încălcări ale politicilor în cazul Nichols.

Cei cinci agenţi concediaţi la 20 ianuarie - Justin Smith, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Demetrius Haley şi Tadarrius Bean - au fost puşi sub acuzare pentru crimă de gradul doi, agresiune, răpire, comportament oficial necorespunzător şi oprimare, în cazul bătăii care s-a soldat cu moartea lui Tyre Nichols.

Hemphill, care este alb, a purtat camera de corp care a surprins prima dintre cele patru înregistrări video publicate vineri de autorităţi cu oprirea în trafic şi confruntarea violentă ce a urmat, potrivit avocatului poliţistului, Lee Gerald. În înregistrarea video, Hemphill este cel care pare să tragă cu un pistol cu electroşocuri asupra lui Nichols, după ce acesta este scos din maşină, forţat să stea la pământ şi stropit cu spray iritant înainte ca suspectul să reuşească să fugă.

CITEȘTE ȘI Poliţia din Memphis a făcut publice imagini cu poliţiştii care îl bat cu bestialitate pe Tyre Nichols. Tânărul şi-a strigat mama în timp ce agenţii îl loveau - VIDEO

Poliţia l-a ajuns din urmă pe Nichols în scurt timp, iar alte clipuri video arată cum agenţii îl lovesc în mod repetat cu pumnii, picioarele şi bastoanele înainte ca suspectul să fie în cele din urmă încătuşat şi sprijinit de partea laterală a unei maşini de poliţie. El a murit trei zile mai târziu, în timp ce era spitalizat din cauza rănilor suferite.

Pe lângă cei şapte ofiţeri de poliţie şi cei trei membri ai departamentului de pompieri implicaţi în incidentul cu Nichols, doi adjuncţi ai şerifului din comitatul Shelby au fost, de asemenea, suspendaţi în aşteptarea unei anchete interne.

Unitatea de poliţie specializată Scorpion, din care făceau parte cei cinci poliţişti din Memphis acuzaţi de crimă în acest caz, a fost desfiinţată sâmbătă de către municipalitate. Nu a fost imediat clar dacă al şaselea şi al şaptelea poliţist cercetat aparţineau acestei unităţi.

Cazul lui Tyre Nichols a fost întâmpinat cu indignare în SUA. Mai multe manifestaţii în onoarea sa au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în întreaga ţară, dar nu au fost totuşi de amploarea mobilizării extraordinare din 2020 ce a urmat morţii lui George Floyd, un american de culoare care a fost sufocat de un poliţist alb în timpul arestării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.