Autorităţile din statul american Washington au inculpat trei poliţişti cu privire la uciderea prin asfixiere a unui bărbat afroamerican, în martie 2020 care, la fel ca George Floyd, le-a spus ”nu pot respira”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi poliţişti la Tacoma, un oraş situat la aproximativ 50 de kilometride Seattle, Christopher Burbank şi Matthew Collins, au fost inculpaţi cu privire la omor, iar colegul lor Timothy Rankine cu privire la omor din culpă, a anunţat joi procurorul general al acestui stat din nord-vestul Statelor Unite, Bob Ferguson.

Mandate de arestare au fost emise pe numele celor trei bărbaţi - care riscă închisoarea pe viaţă - a precizat procurorul democrat, căruia i-afost încredinţat doarul.

La 3 martie 2020, Burbank şi Collins au vrut să-l aresteze pe Manuel Ellis, un afroamerican în vârstă de 33 de ani, care se întorcea acasă, pe jos, după ce a cumpărat gogoşi de la o patiserie.

Ei au dat asigurări că Ellis i-a atacat, însă înregistrări video şi martori le-au contrazis versiunea, potrivit procuraturii.

”AU TRAS DE TREI ORI ÎN EL CU PISTOLUL ELECTRIC”

Cei doi poliţişti - nişte foşti militari solizi - ”l-au trântit pe Ellis la pământ, l-au lovit în mai multe rânduri, l-au prins prin strangulare şi au tras de trei ori în el cu un pistol electric, fără justificare”, acuză procuratura.

Poliţistul Rankine, care a sosit un pic mai târziu cu întăriri, ”l-a ţinut pe Ellis pe burtă şi a continuat să exercite o presiune pe spatele acestuia, în pofida faptului că acesta a spus că nu poate respira”, adaugă ei.

Scena a fost înregistrată de o cameră de supraveghere a trecătorilor.

Într-una dintre înregistrări, Ellis, încătuat, imploră ”nu pot respira, domnule”. El nu pare să opună rezistenţă vreun moment.

Moartea afroamericanului George Floyd, la 25 mai, asfixiat cu genunchiul de către poliţistul alb Derek Chauvin la Minneapolis, a atras atenţia asupra acestui caz, iar numele lui Manuel Ellis a devenit un nume stigat în mod obişnuit la manifestaţii împotriva violenţei poliţiei, în vara trecută.

În acest context, gvernatorul Washingtonului Jay Inslee le-a luat şerifului şi procurorului local ancheta cu privire la moartea lui Ellis, evocând un ”conflict de interese”.

El i-a mulţumit joi lui Bob Ferguson pentru faptul că ”a efectuat o anchetă aprofundată”.

”Acesta este primul pas către justiţie”, a apreciat într-un comunicat Inslee.

În mod tradiţional, proceduri judiciare împotriva poliţiştilor americani sunt foarte rare, din cauza legătorilor acestora cu procurorii locali, iar condamnările unor poliţişti în justiţie sunt şi mai rare.

În aprilie, un mare juriu l-a găsit vinovat de omor pe Derek Chauvin, care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de aproape  nouă minute.

În urma acestui verdict, alţi doi poliţişti au fost inculpaţi cu privire la omor, iar unul a fost condamnat de către un juriu din Alabama cu privire la faptul că a ucis un bărbat sinucigaş.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.