Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a confirmat faptul că trei marinari români au fost răpiţi în urma atacului asupra navei “Histria Ivory” de duminică seara, din Togo. A fost activată celula de criză la nivelul autorităţilor din ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a transmis, luni seară, printr-un comunicat de presă, că duminică, în jurul orelor 19.30- 19.40 ora locală, nava Histria Ivory sub pavilion Malta a fost subiectul unui incident de piraterie la 20 de mile departare de portul Lome-Republica Togoleza.

“MAE, printr-un comunicat de presă, a confirmat ca trei navigatori de origine română au fost răpiţi de piraţi, restul echipajului reuşind să ajungă în timp util în locul de siguranţă prestabilit pentru cazul de atac pirateresc. S-a activat o celulă de criză la nivelul autorităţilor din România. După atac, piraţii au părăsit zona, nava fiind escortată în zona sigură de ancoraj a portului Lome. Cazul este de acum în responsabilitatea entităţilor abilitate care vor lua măsurile adecvate pentru ca navigatorii să fie eliberaţi în siguranţă”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN).

SLN atrage atenţia că în zona Golfului Guinea incidentele piratereşti au crescut în intensitate ajungând la cote fără precedent, lucru care afectează navigatorii şi transportul maritim global.

“În zonele cu risc ridicat trebuie sporită veghea pe comanda de navigaţie, radarul să fie folosit şi pentru distanţe mici pentru a putea preîntâmpina orice tentativă de reuşită a unor atacuri de acest fel. De asemenea, procedurile trebuiesc însuşite foarte bine de fiecare navigator şi urmate întocmai în cazul unor incidente de piraterie”, a precizat sursa citată.

Nava Histria Ivory a fost atacată de piraţi duminică seara, la scurt timp după ce a plecat din portul Lome din Togo. Astfel, la 20 de mile marine de portul respectiv, piraţii au atacat ambarcaţiunea, au urcat la bordul vaporului şi au luat ostatici mai mulţi marinari.

Nava a fost afectată în urma atacului şi urmează să fie supusă unor reparaţii. Marinarii aflaţi la bordul navei nu sunt răniţi, a precizat Adrian Mihălcioiu.

Nava Histria Ivory, pavilion Malta, transporta mărfuri petrochimice din Togo către Liberia. Echipajul este format numai din marinari români. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.