Transfugi nord-coreeni au încălcat săptămâna aceasta, în două rânduri, o interdicţie de a trimite în Coreea de Nord manifeste de propagandă împotriva Phenianului, dezvăluie ei vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste trimiteri de baloane, prin Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula coreeană, sunt primele după adoptarea, în decembrie, de către Parlamentul sud-coreean a unei legi care interzice această practică.

Grupul ”a trimis 500.000 de manifeste, 500 de cărţi şi 5.000 de dolari în numerar” cu zece baloane, în două lansări, în apropierea DMZ, la 25 şi 29 aprilie”, a anunţat preşedintele ”Combatanţilor pentru o Coree de Nord Liberă” Park Sang-hak, care a organizat operaţiunile.

Aceste manifeste, trimise cu baloane sau cu plute mici pe râuri, prin DMZ, sunt folosite de mult timp de către actvişti din Sud cu scopul de a denunţa regimul lu Kim Jong Un şi de a transmite mesaje nord-coreenilor, un lucru care înfurie Phenianul, care nu a pierdut anul trecut ocazia de a le critica în mod violent şi care a suspendat planul unui Birou de Lgătură la frontieră

Parlamentul sud-creean a adoptat rapid o lege care interzice trimiterea de manifeste sau dispozitive de stocare de date de tip USB - o soluţie privilegiată în trimiterea unor informaţii din afara ţării unei ţări aprope complet izolate de lume.

Contravenienţii riscă până la trei ani de închisoare sau o amendă în valoare de 30 de milioane de woni (aproximativ 22.300 de euro).

Această lege a trezit îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare, iar Statele Unite - un aliat al Coreei de Sud - au subliniat că legea ridică ”o problemă importantă în domeniul drepturilor omului”, într-un raport anual publicat în martie.

Nord-coreeni ”au dreptul să afle adevărul, chiar dacă drepturile lor ale omului sunt călcate în picioare de către regimul” lui Kim Jong Un, a subliniat Park Sang-hak, care denunţă această lege-”căluş” sud-coreeană.

Cele două Corei au convenit să înceteze acest schimb de propagandă - inclusiv la portavoci puternice - în cadrul unui prim summit între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi Kim Jong Un, în 2018.

Activişti din Sud, conduşi în principal de transfugi nord-coreeni, îşi continuă însă neabătut activiăţile în apropiere de frontieră.

Ministerul Unificării de la Seul, însărcinat cu relaţiile intercoreene, a subliniat că această lege ”vizează să asigure securitatea şi viaţa locuitorilor din zona de frontieră”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.