Diplomaţia rusă consideră că transformarea în moschee a Bazilicii Sfânta Sofia de la Istanbul este o ”afacere internă” a Turciei, după ce Biserica Ortodoxă Rusă a criticat dur această transformare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi considerăm că este vorba despre o afacere internă a Turciei şi nici noi, nici alţii, nu trebuie să ne amestecăm”, a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov Serghei Verşinin, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

”Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenţia asupra importanţei acestui sit din punctul de vedere al culturii şi civilizaţiei mondiale”, a adăugat el

Diplomaţia rusă face aceste declaraţii după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ”îngrijorarea” unor ”milioane de creştini” nu a fost auzită de Turcia, după ce cea mai înaltă jurisdicţie administrativă turcă a revocat statutul de muzeu a bazilicii.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a amnunţat ulterior că în fosta bazilică urmează să aibă loc rugăciuni musulmane şi că aceasta redevine moschee de la 24 iulie.

Această decizie a provovat o avalanşă de critici internaţionale, de la Washington la Paris şi de la UNESCO în Grecia, o ţară ortodoxă.

O operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care-şi încoronau împăraţii în ea, Sfânta Sofia este un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu aproximativ 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.