Casa Albă confirmă că studiază transferul unor imigranţi clandestini către ”oraşe sanctuare”, în urma unei salve de tweet-uri ale lui Donald Trump, după care democraţii îl acuză că ”fabrică haosul” la frontiera între Statele Unite şi Mexic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Oraşe sanctuare” ca San Francisco sau Chicago refuză să aresteze la scară mare migranţi în situaţie neregulată, limitându-şi cooperarea cu agenţi federali însărcinaţi cu imigraţia.

”Această opţiune este pe masă”, a precizat într-un interviu pentru postul ABC Sarah Sanders, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, întrebată despre posibilitatea transferării unor imigranţi care au traversat în mod ilegal frontiera mexicană şi care au fost arestaţi către aceste oraşe, conduse adesea de către democraţi.

Cotidianul The Washington Post (WP) a dezvăluit joi, citând un reprezentant al Casei Albe sub protecţia anonimatului, că ideea a fost luată în calcul iar apoi a fost ”respinsă”. Însă Donald Trump însuşi, într-o salvă de tweet-uri, vineri şi sâmbătă, a confirmat că se gândeşte în continuare la acest lucru.

Presa americană scrie că autorităţile în domeniul imigraţiei nu sunt în favoarea acestui plan, considerându-l nepotrivit şi punându-i sub semnul întrebării legalitatea. Însă fostul magnat în domeniul imobiliar apreciază că este în dreptul său.

”SUA au dreptul legal absolut să transfere imigranţii ilegali arestaţi către oraşele sanctuare”, a scris el sâmbătă seara pe Twitter.

Sarah Sanders i-a atacat duminică pe democraţi, pe care i-a acuzat că nu cooperează cu preşedintele republican în vederea schimbării legislaţiei cu privire la imigraţie.

”Democraţii afirmă mereu şi în continuare că susţin frontiere deschise, că susţin oraşele sanctuare. Atunci să împărţim puşin această povară”, a spus ea.

Opoziţia a criticat dur acest plan care, în opinia sa, este ilegal.

”Este încă o dată haosul organizat pe care el l-a creat în ultimii doi ani la frontieră”, a apreciat duminică, la postul ABC, Bennie Thompson, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale calul său de bătaie şi i-a prezentat pe miile de migranţi veniţi din America Centrală în ultimele luni drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale,acuzându-i cu regularitate pe democraţi de laxism.

El a reclamat - în zadar - până acum, în absenţa unui acord în Congres, o reformă profundă a legislaţiei cu privire la imigraţie, apreciind că textele în vigoare în Statele Unite sunt ”între cele mai proate în lume”.

Purtătoarea de cuvânt a locatarului Casei Albe a dat asigurpri duminică cu privire la faptul că opţiunea transferării imigranţilor către oraşe sanctuare nu este ”prima alegere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.