Premierul britanic Theresa May are ca obiectiv un divorţ ”dur” de UE, urmează să anunţe ea într-un discurs foarte aşteptat, marţi, în care îşi va prezenta planurile cu privire la Brexit, scriu duminică mai multe ziare britanice, citate de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

May intenţionează să lanseze procesul de divorţ faţă de UE până la sfârşitul lui martie, prin invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, şi să declanşeze astfel un proces de negociere în următorii doi ani.

Însă ea trebuie să ţină cont de hotărârea Curţii Supreme, care urmează să se pronunţe asupra necesităţii de a consulta sau nu Parlamentul înainte să declanşeze Brexitul.

Curtea urmează să anunţe până la sfârşitul acestei luni ce decizie a luat.

Presiuni se exercită de mai multe luni asupra premierului pentru ca să-şi dezvăluie strategia cu privire la negocieri, care vor defini viitoarea relaţie între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

În discursul de marţi, May va îndemna regatul să rămână unit şi să susţină Brexitul şi va pleda pentru oprirea ”insultelor” şi ranchiunei între cei care susţin şi cei care se opun Brexitului, au anunţat serviciile ei de la Downing Street.

Însă, potrivit presei britanice, ea va prezenta jaloanele unui Brexit dur - o retragere de pe piaţa unică, din uniunea vamală şi din Curtea Europeană de Justiţie, cu scopul de a prelua controlul asupra imigraţiei din state UE.

The Sunday Times, care citează aceste trei puncte, scrie că May va anunţa că vrea un ”Brexit dur şi cu respectarea regulilor”.

The Sun titrează despre ”Tripla undă de şoc a lui May cu privire la Brexit” şi scrie că premierul va ”arăta că este serioasă anunţând o ieşire prin trei lovituri aplicate UE”.

The Sunday Telegraph citează o sursă guvernamentală care afirmă că ”oamenii vor afla că atunci când ea a spus că «Brexitul înseamnă Brexit» chiar credea acest lucru”.

Downing Street s-a limitat să spună că, în acest discurs, premierul va îndemna ţara să ”lase deoparte vechile disensiuni şi să se unească pentru a face din Brexit un succes”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.