The New York Times trimite Comisia Europeană în instanţă pentru eşecul instituţiei executive de a transmite SMS-urile schimbate între preşedintele acesteia, Ursula von der Leyen, şi CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Mesajele ar putea face lumină asupra ofertelor de cumpărare de vaccinuri COVID-19 în valoare de miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziarul se va confrunta cu avocaţii UE în cea mai înaltă instanţă, argumentând că obligaţia legală a Comisiei era de a emite mesajele, care ar putea conţine informaţii despre acordurile sale de a cumpăra doze de COVID-19 în valoare de miliarde de euro.

Cazul a fost depus pe 25 ianuarie şi publicat luni în registrul public al Curţii Europene de Justiţie, dar nu sunt încă disponibile informaţii detaliate online. Două persoane familiare cu problema au confirmat detaliile cazului pentru Politico. 

The New York Times a refuzat să comenteze acest caz. Într-o declaraţie se arată: „The Times depune multe cereri privind libertatea de informare şi menţine un dosar activ. Nu putem comenta în acest moment cu privire la subiectul acestui proces”.

Procesul urmează unei anchete din ianuarie 2022 a ombudsmanului european Emily O’Reilly, care a identificat administrarea defectuoasă în încercările Comisiei de a recupera iniţial mesajele, în urma unei cereri de acces public din partea jurnalistului Alexander Fanta de la netzpolitik.org. Comisia nu a cerut în mod explicit biroului personal al preşedintei să caute mesajele, a constatat ancheta ombudsmanului. 

În replică, comisarul UE pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, a susţinut că este posibil ca mesajele să fi fost şterse, din cauza „naturii lor efemere”.

Cotidianul german Bild a intentat anterior o serie de procese împotriva Comisiei pentru a solicita dezvăluirea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca.

În timp ce mai multe dintre petiţiile sale au fost respinse de către tribunale, Bild - care la fel ca Politico este deţinută de editorul Axel Springer - a obţinut unele documente legate de discuţii, inclusiv corespondenţă prin e-mail începând din iunie 2020. Totuşi, nu există informaţii despre contactele anterioare ale lui Von der Leyen cu CEO-ul Pfizer, Bourla, ca urmare a litigiului Bild.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.