Alegătorii statului Georgia sunt chemaţi marţi să decidă pe cine trimit în Senatul SUA: pe pastorul democrat Raphael Warnock sau pe republicanul Herschel Walker, fostă vedetă a fotbalului american, într-un vot ce ar putea avea consecinţe profunde pentru restul mandatului lui Joe Biden, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este singurul loc din Senatul american rămas încă neocupat în urma scrutinului de la mijlocul mandatului prezidenţial desfăşurat la 8 noiembrie, când a fost configurat cel de-al 118-lea Congres al Statelor Unite.

Senatorul în exerciţiu, democratul Raphael Warnock, se confruntă cu un protejat al lui Donald Trump, fostul sportiv Herschel Walker. Este ultimul act al alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, în acest stat fiind nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a decide între cei doi candidaţi. Şi acum, la fel ca la primul tur de scrutin, este de aşteptat ca votul să fie foarte strâns. Cele câteva sondaje de opinie arată candidaţii la egalitate, iar rezultatele finale s-ar putea să nu fie cunoscute decât peste câteva zile.

Urnele se deschid la ora locală 7.00 (14.00, ora României).

Aceste alegeri sunt "cu adevărat critice", a declarat luni preşedintele american Joe Biden, care le-a cerut alegătorilor din Georgia să vină în număr mare la vot. Acest loc nu determină echilibrul puterii în Congresul american: democraţii şi-au asigurat deja controlul Senatului după alegerile de la mijlocul mandatului, iar republicanii au preluat controlul în Camera Reprezentanţilor. Însă scrutinul care se desfăşoară în acest stat din sudul ţării cu o populaţie afro-americană numeroasă este totuşi decisiv pentru restul mandatului lui Joe Biden. Republicanii văd acest loc în Senat ca pe o oportunitate de a-şi spori şansele de a bloca politicile liderului democrat. Cu 700 de zile înainte de următoarele alegeri prezidenţiale, opoziţia speră, de asemenea, să frângă avântul lui Joe Biden, care a avut un rezultat mult mai bun decât se aştepta în alegerile pentru Congres din 8 noiembrie.

În ceea ce-i priveşte pe democraţi, o victorie ar consolida majoritatea la limită a partidului lui Joe Biden în Senat, oferindu-i o influenţă mai mare în comisiile-cheie ale Camerei. De asemenea, ar limita în mod semnificativ influenţa unui senator democrat moderat, care a fost cauza eşecului mai multor proiecte majore ale administraţiei Biden.

UN SCRUTIN DE 400 DE MILIOANE DE DOLARI

Pentru ca ambiţiile lor să devină realitate, democraţii au apelat la atuurile lor: fostul preşedinte Barack Obama, fără îndoială una dintre cele mai carismatice figuri ale partidului, a făcut campanie în Atlanta săptămâna trecută.

Un semn al importanţei şi interesului pentru acest duel este faptul că aproape 400 de milioane de dolari au fost investite în acest scrutin, cel mai scump din cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului.

Aproximativ 1,9 milioane din cei şapte milioane de alegători înregistraţi au votat deja anticipat. În timp ce acest vot anticipat indică o prezenţă mai mare a democraţilor, republicanii sunt aşteptaţi să vină fizic la urne, marţi.

Prin urmare, este dificil de prezis rezultatul acestei curse. Istoric un stat republican, Georgia a luat America prin surprindere când l-a ales pe Joe Biden în locul lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020, apoi a trimis doi democraţi în Senat două luni mai târziu. Explicaţia ar fi o schimbare demografică, astfel că acest stat care se învecinează cu Florida se află din nou în centrul intereselor electorale ale ambelor partide.

De data aceasta, se remarcă şi profilul atipic al candidaţilor, ambii persoane de culoare. Cu mai multe recorduri sportive la activ, republicanul Herschel Walker, considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului universitar american, a intrat târziu în politică. Bărbatul de 60 de ani încearcă să ocupe locul ldemocratului Raphael Warnock, care înainte de a deveni senator al Georgiei în 2021 a fost pastor în fostul amvon al lui Martin Luther King din Atlanta. Cu toate acestea, campania candidatului pro-Trump a fost afectată de mai multe scandaluri recente, Herschel Walker, cunoscut pentru poziţia sa anti-avort, fiind acuzat că ar fi finanţat avorturile mai multor foste partenere ale sale.

CITEȘTE ȘI Pastorul sau jucătorul de fotbal? Georgia decide marţi cui îi revine ultimul loc rămas în dispută în Senatul SUA / Cine sunt Raphael Warnock şi Herschel Walker

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.