Oficiali iranieni şi-au exprimat sâmbătă îngrijorarea faţă de o ”recrudescenţă” a contaminărilor cu noul coronavirus în Iran, cea mai afectată ţară de pandemie în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce Republica islamică marchează prima zi a Ramadanului, Ministerul Sănătăţii a anunţat 76 de morţi din cauza covid-19, care cresc bilanţul oficial la 6.650 de decese.

Statul a autorizat - de la 11 aprilie - numeroase magazine să redeschidă treptat, însă oficiali sanitari au avertizat cu privire la un nou val de contaminare cu noul coronavirus, a cărui răspândire a încetinit de la începutul lui aprilie, potrivit datelor oficiale.

Coordonatorul luptei împotriva maladiei în capitală, Alireza Zali, a criticat, potrivit agenţiei de presă Isna, ”redeschideri în pripă” şi apreciază că ”acest lucru ar putea să creeze noi valuri de maladie la Teheran şi să complice controlul epidemiei”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, a anunţatcă Iranul înregistrează în total 89.328 de contaminări - dintre care 1.134 înregistraţi în ultimele 24 de ore - de la începutul epidemiei în Iran, în februarie.

Jahanpour a avertizat din nou populaţia că nu este vorba încă despre o renunţare la reglementările cu privire la distanţarea socială şi consemnele de igienă.

”În anumite provincii, precum Gilan (nord), Qom (centru) şi Mazandaran (nord), unde am depus eforturi mari să controlăm epidemia, observăm semen ale unei noi recrudescenţe” a cazurilor, a declarat la televiziunea de stat directorul Departamentului pentri boli infecţioase de la Ministerul Sănătăţii Mohammad Mehdi Gouya.

Iranul a anunţat primele cazuri de contaminare cu noul coronavirus la Qom, un oraş sfânt şiit şi un important centruu de pelerinaj.

”Constatăm o creştere a numărului cazurilor, mai ales în provinciile cele mai vizitate în mod tradiţional (de turişti sau pelerini iranieni)”, a precizat Gouya.

Iranienii se pot deplasa - de zece zile - între provincii, în urma unei interdicţii de mai multe săptămâni.

Unii observatori - atât din ţară, cât şi din străinătate - estimează că numărul victimelor epidemiei în Iran este subestimat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.