Iranul este pregătit de un schimb total de deţinuţi cu Statele Unite, a anunţat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif într-o alocuţiune online, la Council of Foreign Relations, la New York, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Relaţiile între Washington şi Teheran se află la cel mai scăzut nivel după ce Donald Trump a retras Statele Unite, în 2018, din Acordul internaţional de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat de administraţia lui Barack Obama.

Washingtonul cere de mult timp eliberarea mai multor americani deţinuţi în Iran, între care  Baquer şi  Siamak Namazi, un tată şi fiul său.

În iunie, un fost puşcaş marin din cadrul US Navy, Michael White, a fost eliberat în cadrul unuiacord între cele două ţări. În schimb, un medic iraniano-american, Majid Taheri, a fost eliberat să plece în Iran.

În decembrie 2018, Washingtonul şi Teheranul au efectuat un schimb de deţinuţi, în cadrul căruia Iranul l-a eliberat pe Xiyue Wang, un american deţinut timp de trei ani, acuzat de spionaj, iar Statele Unite pe Massoud Soleimani, acuzat de încălcarea sancţiunilor americane impus Teheranului.

Teheranul care nu recunoaşte dubla naţionalitate a cetăţenilor săi, neagă că ar încarcera cetăţeni străini din motive politice, pentru a-i folosi ca monedă de schimb. Majoritatea acestor deţinuţi sunt acuzaţi de spionaj.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.