Tânărul militar american inculpat cu privire la difuzarea unei serii de documente confidenţiale americane despre Războiul din Ucraina, Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, a proferat ”ameninţări” pe Internet şi reprezintă un pericol dacă este eliberat, au subliniat procurorii înaintea unei audieri privind prelungirea sau nu a detenţiei acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui document judiciar făcut pubkic joi, înainte de o audiere în vederea menţinerii sale în detenţie, Jack Teixeira ”făcea cu regularitate comentarii despre violenţă şi crime” pe reţele de socializare.

”În noiembrie 2022, el a spus că, dacă ar ţine doar de el, el ar omorî o mulţime de oameni pentru a-i «elimina pe cei slabi de minte»”, scriu procurorii.

Ei adaugă că, în februarie 2023, Jack Teixeira i-a cerut sfatul altui navigator pe Internet despre ce tip de puşcă ar fi mai uşor de folosit în spatele unui SUV, evocând astfel un atac în masă ”într-o mulţime urbană sau la periferie”.

Procutorii mai subliniază că suspectul deţinea mai multe arme, unele ”la câţiva metri de pat” şi că la percheziţia de la domiciliul mamei sale s-a descoperit un ”arsenal virtual” de puşti şi un lansator de grenade antitanc (bazooka).

AMENINŢĂRI

În martie 2018, pe când era licean, el a fost suspendat la şcoală ”pentru că un coleg de clasă l-a auzit vorbind despre arme, inclusiv despre cocteiluri Molotov, despre arme de foc la şcoală şi ameninţări rasiale”, potrivit procurorilor.

El s-a justificat în timpul interogatoriului evocând o discuţie despre jocuri video.

Potrivit justiţie americane, Jack Teixeira - care riscă în acest stadiu 25 de ani de închisoare - prezintă ”un risc grav de a fugi”.

”El a avut acces şi poate avea din nou acces la o serie de informaţii clasificate de o mare valoare pentru state naţiuni ostile, care i-ar putea oferi un refugiu şi încerca să-i faciliteze evadarea din Statele Unite”, se arată în documentul judiciar.

PARTAJARE PE DISCORD

Angajat în septembrie 2019 în Garda Naţională, în misiuni de specialist în informatică şi comunicaţii, Jeack Teixeira este suspectat de faptul că a profitat de postul său şi de abilitarea sa în domeniul securităţii ”top secret” pentru a accesa documente confidenţiale, pe care le-a împărtăşit apoi într-un grup privat pe reţeaua de socializare Discord.

Acesteb documentem dintre care unele au circulat apoi pe Twitter şi Telegram, între alte reţele de socializare, dezvăluie îngrijorări ale serviciilor americane de informaţii faţă de viabilitatea unei contraofensive ucrainene împotriva forţelor ruse, în Războiul din Ucraina.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.