Talibanii au anunţat marţi că adoptă în mod temporar o Constituţie care datează dn 1964, care le-a acordat femeilor afgane dreptul de vot, dar că exclud din acest text elemente care sunt contrare interpretării talibane a shariei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea fundamentală din 1964, adoptată la iniţiativa regelui Mohammed Zaher Shah, la un an după ce acesta s-a instalat la putere, a consacrat o monarhie constituţională, până la revizuirea textului în 1973, şi a contribuit la favorizarea participării femeilor la viaţa politică.

”Emiratul islamic va adopta Consitituţia  din vremea fostului rege Mohammed Zaher Shah pe o peroadă temporară”, a anunţat într-un comunicat ministrul taliban al Justţiei, Mawlavi Abdul Hakim Sharaee. 

Însă toate prevederile din acest text considerate neconforme shariei - legea islamică - nu vor fi aplicate, a precizat el.

Adoptarea acestei Constituţii de către talibani poate surprinde, în pofida limitărilor pe care le impun islamiştii.

În precedentul regim taliban, în perioada 1996-2001, femeile erau larg excluse de la viaţa publică şi nu erau autorizate să studieze sau să muncească.

Însă, după ce s-au întors la putere, la jumătatea lui august, islamiştii au încercat să dea asigurări populaţiei afgane şi comunităţii internţaionale, anunţând că vor fi mai puţin stricţi decât în trecut.

Promisiunile lor sunt primite însă cu scepticism, având în vedere că din Guvern fac parte mulţi reprezentanţi ai regomului fundamentalist din anii '90 şi nu face parte nicio femeie.

După ocupaţia sovietică, în anii '80, războul civil din anii '90, urmat apoi de regimul brutal al talibanilor, Afganistanul a adoptat o nouă Constituţie, după intervenţia militară din 2001 condusă de Statele Unite, care i-a înlăturat de la putere.

Însă s-a ales, atunci, să nu se restaureze monarhia constituţonală, iar un nou text a fost adoptat în 2004, prin care s-a creat funcţia de preşedinte, s-a restabilit Parlamentul şi s-a garantat egalitatea drepturilor între femei şibărbaţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.