Taiwanul urmează să organizeze săptămâna aceasta exerciţii militare - cu muniţie reală - de simulare a apărării insulei de o invazie chineză, anunţă luni oficiali, în contextul în care China efectuează noi exerciţii militare în zona insulei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne vom antrema să respingem atacuri inamice simulate împotriva Taiwanului”, declară AFP un purtător de cuvânt al celui de-al 8-lea Corp de armată, Lou Woei-jye.

Forţe taiwaneze urmează să se antreneze marţi şi joi - în a înfrunta debarcări, în regiunea Pingtung, în sudul extrem, anunţă armata taiwaneză.

Sute de militari şi aproximativ 40 de obuziere urmează să fie desfăşurate în cadrul acestor exerciţii, potrivit armatei.

Taiwanul, o insulă democratică şi autonomă, trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei, care-şi consideră vecinul o parte a teritoriului chinez pe care să o recupereze într-o bună zi, prin forţă, dacă este necesar.

Beijingul a ignorat îndemnuri de a pune capăt unor exerciţii militare care au durat mai multe zile, în jurul insulei, şi a continuat luni exerciţii aeriene şi maritime comune, în urma unei vizite, săptămâna trecută, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi la Taipei.

Lou Woei-jye precizează că aceste exerciţii taiwaneze erau programate şi că nu este vorba despre o reacţie faţă de exerciţiile chineze în curs.

Taiwanul organizează cu regularitate exerciţii militare care simulează o invazie chineză, iar luna trecută s-a antrenat să respingă atacuri de pe mare în cadrul unei ”operaţiuni de interceptare comună” în cele mai mari exerciţii militare anuale.

China este acuzată, în ultimele zile, de simularea unei blocade şi unei invazii a principalei insule din Taiwan prin exerciţiile sale, care urmau să se încheie iniţial duminică.

Beijingul s-a înfuriat din cauza vizitei lui Nancy Pelosi, oficialul american de cel mai înalt rang care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani, şi a întrerupt o serie de negocieri şi acorduri de cooperare cu Statele Unite în domeniile luptei împotriva modificărilor climatice şi apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.