Sute de venezueleni au ieşit deja pe străzile capitalei Caracas, în încercarea de a-l înlătura de la putere pe Nicolas Maduro. Ministrul venezuelean al Apărării a transmis marţi că armata îi este loială lui Maduro şi că pseudo-liderii politici vor să creeze teroare. Senatorul american Marco Rubio a cerut „oficialilor militari” din Venezuela să îl sprijine pe Juan Guaidó, iar guvernul de la Madrid face apel la o tranziţie paşnică, în timp ce bolivianul Evo Morales condamnă „lovitura de stat” de la Caracas.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Putin şi Trump urmăresc situaţia din Venezuela. Guaidó: Încetarea definitivă a uzurpării a început azi
CITEȘTE ȘI Maduro cere mobilizare maximă pentru asigurarea victoriei păcii şi spune că are tot sprijinul armatei. Pompeo: Democraţia nu poate fi învinsă

Sute de venezueleni au ieşit pe străzile Caracasului pentru a-şi exprima susţinerea faţă de preşedintele interimar Juan Guaidó. În apropiere de baza aeriana La Carlota au început deja tensiunile, potrivit unor imagini publicate de El Mundo. 

 

Ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino, a anunţat: „Respingem mişcarea pucistă care vrea să umple ţara de violenţă. Pseudo-liderii politici care s-au poziţionat în fruntea acestei mişcări subversive au angajat trupe şi poliţişti înarmaţi de război pe o stradă publică din oraş pentru a  crea teroare”.

Padrino a asigurat că armata bolivariană „se menţine fermă în apărarea Constituţiei Naţionale şi a autorităţilor legitime”, screi presa spaniolă.

El a mai spus că forţele de ordine îi sunt fidele lui Maduro.

Senatorul american Marco Rubio a cerut „oficialilor militari” din Venezuela să îl sprijine pe preşedintele Parlamentului, Juan Guaidó, în „efortul lui de a restabili democraţia”.

„Acesta este momentul pentru oficialii militari din Venezuela să îndeplinească jurământul constituţional şi să îl apere pe preşedintele intrerimar legitim Juan Guaidó în efortul de a restabili democraţia”, a scris el pe Twitter.

Pe de altă parte, preşedintele Boliviei, Evo Morales, a scris pe aceeaşi platformă că evenimentele de marţi sunt condamnabile.

„Condamnăm puternic tentativa de lovitură de stat din Venezuela, care este condusă de dreapta şi susţinută de interese străine. Suntem siguri că revoluţia Bolivariană curajoasă a fratelui nostru Niclas Maduro se va reafirma după acest nou atac imperialist”.

El susţine că Statele Unite sunt implicate în aşa numita tentativă. „Trebuie să fim uniţi pentru ca făptaşii loviturii să nu revină vreodată în regiune”.

Guvernul spaniol a făcut apel la o traziţie pacifistă spre alegeri prezidenţiale democratice.

Purtătoare de cuvânt a guvernului, Isabel Celaá, a transmis că Moncloa urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă la Caracas. 

„Sperăm din toate puterile că nu va fi vărsare de sânge. Susţinem un proces democratic paşnic în Venezuela. Susţinem organizarea imediată de alegeri pentru un nou preşedinte”, a spus ea marţi.

Spania l-a recunoscut pe Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei, dar nu a încetat legăturile cu guvernul lui Maduro.

Peste 177.000 de spanioli trăiesc în Venezuela, iar Spania a devenit destinaţie pentru mii de venezueleni care şi-au părăsit ţara din cauza situaţiei economice dezastruoase din ultimii ani.

Celaá a mai spus că Guaidó are „legitimitate să conducă tranziţia democratică în Venezuela”. „Guaidó reprezintă alternativa”.

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA), Luis Almagro, şi-a declarat sprijinul pentru tranziţia democratică.

Leopoldo López, liderul opoziţiei din Venezuela, fost primar al Caracasului, a fost eliberat marţi din arest la domiciliu de forţele opoziţiei.

Juan Guaidó, autoproclamat preşedinte al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de state, i-a îndeamnat marţi pe venezueleni să se mobilizeze pentru faza finală a „Operaţiunii Libertate”.

Guvernul de la Caracas caracterizează această mişcare drept lovitură de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.