Sute de persoane au fost date dispărute în Myanmar după lovitura de stat militară de la 1 februarie prin care Aung San Suu Kyi a fost înlăturată de la putere, iar cel puţin 149 de persoane au fost ucise în reprinarea unor manifestaţii împotriva juntei birmane, trage marţi ONU un semnal de alarmă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sute de persoane care au fost reţinute ilegal sunt date în continuare dispărute, fără ca autorităţile militare să recunoască acest lucru, ceea ce este echivalentul unor dispariţii forţate”, denunţă o purtătoare de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Ravina Shamdasani.

”Este tot mai dificil să se confirme informaţiile, mai ales după impunerea legii marţiale într-un anumit număr de municipalităţi, la Yangon şi Mandalay şi în împrejurimi”, deoarece ”comunicaţiile au fost blocate de către stat în anumite cartiere, în care persoane au fost ucise sau deplasate”, denunţă ea.

”Cu toate acestea, noi am reuşit să confirmăm că cel puţin 149 de persoane au fost private în mod arbitrar de viaţă, începând de la 1 februarie”, a anunţat ea într-o conferinţă de presă, la Geneva.

Ravina Shamdasani a anunţat că 11 persoane au fost ucise luni, 39 duminică şi 18 sâmbătă.

Bilanţul a crescut puternic în aceste trei zile, iar junta birmană pare mai hotărâtă ca niciodată să să reprime contestarea, sfidând un val de condamnări internaţionale.

”Suntem profund tulburaţi de faptul că reprimarea continuă să se intensifice şi îndemnăm din nou militarii să înceteze să ucidă şi aresteze manifestanţi”, declarăpurtătoarea de cuvânt.

”Cel puţin cinci persoane au murit în tmpul detenţiei în ultimele săptămâni, iar corpurile a cel puţin două victime prezentau semne de abuzuri fizice grave, care arată că au fost torturate”, a precizat ea.

Arestări şi încarcerări contină să aibă loc în întreaga ţară, iar peste 2.084 de persoane sunt în continuare ”deţinute în mod arbitrar”, potrivit OHCHR.

Cel puţin 37 de jurnalişti au fost arestaţi, iar 19 dintre ei se află în continuare în detenţie arbitrară, potrivit aceleiaşi surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.