Aproape 600 de manifestanţi - majoritatea femei - au pătruns într-o clădire a Senatului american, în semn de protest faţă de despărţirea unor familii de imigranţi şi trimierea lor în centre de retenţie, după care au fost arestaţi pentru o scurtă perioadă de timp, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Învelite în pături de supravieţuire, ca cele distribuite copiilor despărţiţi de părinţii lor imigranţi clandestini, femei au purtat o mare banderolă rotundă cu mesajul ”Familiile trebuie să rămână împreună în libertate”, în marele hol al unei clădiri de birouri a Congresului.

Poliţia Capitoliului a anunţat că a arestat ”din cauza unei manifestaţii ilegale aproximativ 575 de indivizi”, pasibili de o amendă. Aceste captete de inculpare le-au fost aduse la cunoştinţă la faţa locului, după care reţinuţii au fost eliberaţi.

Actriţa americană Susan Sarandon a deschis anterior o coloană care a trecut prin faţa sediului Departamentului Justiţiei, la Washington - o manifestaţie la apelul organizatoarelor marelui ”Marş al femeilor” din ianuarie 2017.

Prezenţa lui Susan Sarandon în clădire nu a fost confirmată, însă ea a postat pe Twitter o fotografie de la miting, cu mesajul ”Şi mai multe acte puternice, frumoase, din partea a sute de femei care spun că noi cerem ca familiile despărţite de politica imorală” a Poliţiei însărcinate cu Imigraţia (ICE) ”să fie reunite”.

”Arestată”, a scris ea pe Twitter fără să ofere precizări.

Mai multe democrate s-au dus în întâmpinarea manifestanţilor în clădirea Senatului.

O aleasă din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Pramila Jayapal, a primit de asemenea o amendă după ce a trecut de partea manifestanţilor.

Ea a denunţat pe Twitter ”politica crudă a toleranţei zero” a lui Donald Trump, după care a amintit că este prevăzută o mare zi de mobilizare, sâmbătă, în Statele Unite.

”Aceste femei protestează faţă de politica inumană a administraţiei Trump”, a declarat senatoarea democrată Kirsten Gillibrand pe Twitter.

După implementarea unei politici a ”toleranţei zero”, la începutul lui mai, urmăriri sistematice angajate împotriva părinţilor fără acte care traversează frontiera împreună cu copiii lor au condusw la despărţirea a peste 2.300 de minori în câteva săptămâni.

Însă această practică de despărţire a fost anulată săptămâna trecută de Trump, în urma unui val de condamnări, declanşat de imagini cu copii plângând în centre de primire, în unele cazuri la mii de kilometri de părinţii lor, plasaţi în centre de retenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.