Sute de persoane au făcut salutul fascist, în weekend, la Roma, în vederea tuturor, pe via Acca Larentia, în faţa fostului sediu al Mişcării Sociale Italiene (MSI, neofascist) un partid neofascist înfiinţat după moartea dictatorului Benito Mussolini, scrie presa italiană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Era ca în 1924, la apogeul perioadei fasciste”, scrie ziarul La Repubblica, deşi scena a avut loc duminică, o manifestaţie filamtă de către locuitori din cartier, scrie La Stampa.

Sute de activişti prezenţi comemorau moartea în acel loc a doi activişti din cadrul Organizţaiei de Tineret a MSI, asasinaţi într-un atentat al extremi stângi, în 1978. În timp ce Italia era zguduită de violenţele politice ale ”Anilor de Plumb”, un al treilea tânăr activist a ucis în violenţe cu poliţia.

În aceste înregistrări video, postate de către vecini, apar neofascişti care ridocă braţul şi strigă "presente" (prezent), într-un ritual de tip paramilitar.

Această adunare a avut loc după ”comemorări oficiale” la care au participat preşedintele regiunii Latium Francesco Rocca şi consilierul însărcinat cu Cultura al oraşului Roma Miguel Gotor, potrivit La Stampa.

Francesco Rocca a salutat memoria ”acestor băieţi ucişi în numele ideilor şi convingerilor lor politice” şi şi-a exprimat dorinţa ca acest lucru să nu se mai repete, iar Miguel Gotor a ”amintit că activismul politic nu poate justifica niciodată violenţa şi baia de sânge”.

Aceste saluturi fasciste ostantative au înfuriat stânga.

”Ceea ce s-a întâmplat nu este acceptabil (...). Organizaţiile neofasciste trebuie să fie dizolvate, aşa cum prevede Constituţia”, a condamnat duminică, pe Facebook, secretara Partidului Democrat (PD) Elly Schlein.

"Giorgia Meloni, un an şi două luni mai târziu. Iată pulsiunile fantice pe care le eliberează venirea extremei drepte la putere”, a denunţat pe X prim-secretarul Partidului Socialist (PS) francez Olivier Faure,

Moştenirea dictatorului Benito Mussolini continuă să împarte Italia, unde exhibarea în stradă a unor simboluri naziste sau fasciste nu este rară.

Premierul italian Giorgia Meloni a aderat, în anii '90, la Partidul Mişcarea Socială Italiană, după care a aderat, în urma dizolvării MSI, la Alianţa Naţională, moştenitoarea acestuia.

Ea este în prezent membră a Partidului Fratelli d'Italia (FdI, extremă dreapta).

Ea îl considera în tinereţe pe Mussolini drept un ”politician bun”, însă a negat, după ce a ajuns la putere, orice ”apropiere” de fascism.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.