Alegătorii din Wisconsin au ales-o marţi pe progresista Janet Protasiewicz la Curtea Supremă a acestui stat din nordul Statelor Unite, scrie presa americană, oferindu-le astfel o victorie importantă susţinătorilor dreptului la avort, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin victoria lui Janet Protasiewicz în aceste alegeri, anunţată de CNN şi NBC News, această jurisdicţie înaltă din Wisconsin are de-acum patru judecători progresişti şio trei conservatori.

Acest scrutin era considerat drept unul dintre cele mai importante din 2023 în Statele Unite, deoarece de rezultatul lui depinde soarta dreptului la avort în acest stat.

”Felicitări lui Janet Protasiewicz, care devine viitoarea judecătoare a Curţii Supreme din Wisconsin”, a reacţionat filiala din Wisconsin a organizaţiei de planificare familială Planned Parenthood.

În iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a desfiinţat dreptul la avort la nivel federal şi a dat libertate statelor să interzică sau nu avortul.

Mai multe state - inclusiv Wisconsinul - dispuneau de legi care interzic avortul înainte de hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care a stabilit dreptul americancelor la avort.

Puternica organizaţie Planned Parenthood a luat act de riscul juridic şi a încetat să mai planifice vreun avort în Wisconsin imediat după decizia Curţii Supreme de la Washington.

”Clinicile care fac avorturi în Wisconsin au încetat temporar să mai furnizeze servicii, din cauza unei legi vechi care interzice total avorturile, pe care autorităţile (acestui stat) puteau să înceapă să o pună în aplicare”, anunţa atunci Abortion Finder, un site de informaţii despre locuri în care se efectuau avorturi în Statele Unite,

Legea care interzice avortul în Wisconsin - care datează din 1849 - urmează să fie examinată în lunile următoare de Curtea Supremă a statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.